Geniet van eten in Frankijk

Eten in Frankrijk is heerlijk aan de Atlantische Kust. Ontdek een gevarieerde gastronomie met hoogwaardige producten, traditionele familiebedrijfjes, ambachtelijke winkels – hier vind je nog unieke eetgelegenheden die je niet mag missen!

Foto: © S. Laval

Geniet van eten in Frankijk

Eten in Frankrijk is heerlijk aan de Atlantische Kust. Ontdek een gevarieerde gastronomie met hoogwaardige producten, traditionele familiebedrijfjes, ambachtelijke winkels – hier vind je nog unieke eetgelegenheden die je niet mag missen! 

Foto: © S. Laval

Culinaire specialiteiten van de Franse kust

Zout uit Guérande, ham uit Bayonne, aardbeien uit Périgord, meloenen uit Charentais, gedroogde pruimen uit Agen, wijnen uit de Bordeaux, uit het Zuidwesten, uit de Loire-vallei of de Cognac, Canard-gras, piment d’Espelette, zwarte truffels, eekhoorntjesbrood, aardappelen van Noirmoutier of Île de Ré, walnoten uit Périgord, aardbeien, artisjokken uit Macau, asperges uit Blaye-en-Landes, kaviaar uit Gironde, sardines uit Sint-Gillis, canelés uit Bordeaux, galette Charentaise of Baskische cake, oesters uit het Bassin d’Arcachon-Cap Ferret of uit Marennes-Oléron: het aanbod aan lokale producten is ronduit indrukwekkend. En ze zijn echt heerlijk!

Of het nu de restaurants, de boerderijwinkels of speciaalzaken zijn – de Atlantische kust kent bijzonder veel culinaire specialiteiten en gelegenheden voor gastronomisch toerisme.

Meer informatie: https://www.atlantische-loirestreek.com/restaurantshttps://www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com/nl/thema-eten-en-drinken

 

Caramels – Stéphanie Nadouce /CMT

Caramels © Stéphanie Nadouce /CMT

Jambon de Bayonne uit de Atlantische Kust in Frankrijk.

Jambon de bayonne © JM Decompte – CG64

 Gateau basque ook wel Baskenkuchen uit de Atlantische Kust in Frankrijk.

Gateau basque /Baskenkuchen © CDT64

Proef de Franse Atlantische Kust

Proef de meest verrukkelijke kant van de Atlantische Kust als je op culinaire ontdekkingstocht gaat langs restaurants, markten en speciaalzaken. Lees hier meer over de vele opties.

DE GASTRONOMIE IN DE VENDÉE EN LOIRE-ATLANTIQUE

Drie soorten wijnen op een vat in de wijnstreek Loire-vallei.

Vins du Val de Loire © A. Lamoureux

Wijnstreek Loire-vallei

Muscadet is de grootste wijnbouwregio voor witte wijnen met een ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ (AOC) die zijn gemaakt van slechts één druivenras. De streek ligt tussen de Loire, de zee en het meer Grand-Lieu. Op ongeveer 8000 ha produceren wijnmakers maar liefst vier AOC-wijnen: Muscadet, Muscadet-Sèvre-et-Maine, Muscadet-Coteaux-de-la-Loire en Muscadet-Côtes-de-Grandlieu. Het wijnbouwgebied heeft een wat paradoxale aantrekkelijkheid: één enkel druivenras, één enkel keurmerk en toch een grote selectie van regio’s van oorsprong en dus van wijnen en terroir.

Meer informatie: https://www.vinsvaldeloire.fr/en/

Rigolettes vallen in een glazen schaal in een winkel in Loire-Atlantique.

Rigolettes © Patrick Albera

Zoetigheid voor jong en oud

De Loire-Atlantique is een gebied dat verschillende smaken voortbrengt. Verwen je smaakpapillen met de lokale zoetigheden, of neem ze als souvenir mee naar huis. Geniet eens van een niniche uit Baule, of van de zachte rigolettes of harde berlingots uit Nantes … een heerlijke smaaksensatie voor elke leeftijd!

Berlingots Nantais op een tafel en in glazen potten in Nantes.

Berlingots Nantais © G. Chevalier

Saint-Jean-de-Monts: jodiumrijke smaken staan hier op het menu!

Breng bij Daviaud eens een bezoek aan een waarlijk poëtische en wonderlijke zoutpan. In dit natuurgebied geniet je ontspannen van het uitzicht. Luister naar het stromende water en naar de zangvogels en neem vooral een souvenir mee van deze zoutproducent. 

Hier kun je ook naar hartenlust zeevruchten en verse oesters proeven. En dit alles met een schitterend uitzicht op de Passage du Gois. Het is een beschermd natuurgebied vlak bij de pittoreske haven van La Prise. Je ervaart er gegarandeerd een complete maritieme beleving! Hier zie je op één wandeling zowel authentieke oesterkwekers als traditionele hutten. 

De dagelijkse markt en het warme welkom van de marktkramers bieden je de mogelijkheid om verse en lokale producten te ontdekken. Als onderdeel van een Duits-Franse politie-uitwisseling is bovendien elke zomer een Duitse politieagent aanwezig. 

Ontdek de traditionele recepten van de bewoners van de zoutpan in een van de vele ‘cuisine montoise’-restaurants.

Een bovenaanzicht van een mand vol met sardineblikjes in Saint-Gilles-Croix-de-vie.

© Simon Bourcier

Saint-Gilles-Croix-de-Vie, hoofdstad van de sardine

Saint-Gilles-Croix-de-Vie ligt in het hart van de Vendée en heeft de grootste Franse sardinehaven aan de Atlantische kust. Zelfs vandaag de dag leven nog zo’n 250 gezinnen van de sardinevangst en wordt hier elk jaar ongeveer 1250 ton sardine aan land gebracht. Ga op ontdekkingsreis in de Conserverie Artisanale in Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Ook het museum van de visfabriek ‘La Perle des Dieux’ is zeker een bezoek waard. 

Meer informatie: http://laperledesdieux.com

De sardine is het symbool van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. De vissen die daar vandaan komen, dragen het keurmerk ‘Label Rouge’. Maar je kunt hier ook heel goed garnalen eten en genieten van een wijn van de AOC-wijngaard Fiefs Vendéens Brem.

In elk seizoen direct vers uit zee. Van april tot september worden de beroemde sardientjes van Saint-Gilles-Croix-de-Vie gevangen, en van oktober tot februari zijn dat de garnalen, voordat het glasaalseizoen begint in januari … Maar laten we het bij de garnalen houden: deze staan bekend als ‘La Rose de Saint-Gilles’, 100% lokaal gevangen uit het wild!

Boten in de haven van Saint-Gilles-Croix-de-vie.

De vissershaven Saint-Gilles-Croix-de-Vie © A. Lamoureux

De ruige kust van Le Croisic in de Atlantische Kust van Frankrijk.

De ruige kust – Le Croisic © A. Lamoureux

Vis wordt verkocht op een markt in La Roche-sur-Yon.

De hallen van La Roche-sur-Yon © S. Bourcier Vendée Expansion

Twee mannen staan voor een wijnvat in Ile d’Olonne.

Biologische wijn van het Domaine Saint Nicolas

De wijn van het Domaine Saint Nicolas in Île d’Olonne is een biologische wijn die alleen in de meest prestigieuze Franse restaurants op de kaart staat. De familie Michon, wijnmakers van de tweede generatie, teelt uitsluitend op milieuvriendelijke en biodynamische wijze.

Meer informatie: www.domainesaintnicolas.com

GASTRONOMIE IN CHARENTE-MARITIME EN GIRONDE

Oesters op een schaal met een citroen in Marennes-Oleron.

Assiettes d’huitres © Alisson Boissard / CMT

De beroemde oesters ‘Marennes-Oléron’

De oesters worden gekweekt op een oppervlakte van ongeveer 3000 hectare. De producten die op dit kleine stukje land en zee worden geproduceerd, vinden hun weg over de hele wereld. De oesters van Marennes-Oléron kenmerken zich door hun wijze van teelt en veredeling, die plaatsvindt in het oesterbekken – een uniek proces dat je nergens anders ter wereld vindt. De oesterbassins zijn bekkens die oorspronkelijk werden gebruikt voor de zoutproductie en nu worden gebruikt voor de oesterteelt. De leemachtige bodem en de waterstand, die meegaat met de getijden, verfijnen de unieke smaak van deze schelpdieren.

Midden in het bekken van Marennes-Oléron, langs het kanaal Chenal de la Cayenne in Marennes, ligt de Cité de l’Huître waar je de smaak van dit uitzonderlijke culinaire product kunt ontdekken tijdens rondleidingen en proeverijen.

Meer informatie: cite-huitre.com

Een stapel meloenen aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Melons charentais © Perrine Belin CMT

Pineau des Charentes

Wijnen, conserven, zoete deegwaren, snoep en zout van het eiland Île de Ré – maak kennis met de makers van de producten die onze regio maken tot wat hij is. Probeer eens een Pineau des Charentes! Of hij nu wit is of rosé, de Pineau des Charentes is een natuurlijk aperitief gemaakt van verse druivenmost en vermengd met cognacbrandewijn. Na rijping in eiken vaten is hij klaar om te proeven.

Meer informatie: https://www.pineau.fr/en/

Garnalen uit de riviermonding

Met zijn genereuze terroir vormt de Médoc een paradijs voor fijnproevers. Gourmet-gastronomie en seizoensproducten nodigen u uit tot een reis vol smaakervaringen. In Saint-Vivien-de-Médoc, een typisch dorp aan de oevers van de monding van de Gironde, geniet je op zomeravonden van garnalen in de ‘guinguettes’. Een tijdloze smaaksensatie die je niet snel zult vergeten!

Meer informatie: https://www.medoc-atlantique..co.uk/

IJssalon Judici Artisan Glacier, in Soulac-sur-Mer sinds 1927

Heerlijk ijs zoals je nog nooit eerder hebt geproefd! En de slagroom is werkelijk onovertroffen. Dat maakt de keuze moeilijk. De service is snel en hartelijk. Culinair genot voor mensen van alle leeftijden: ijs, pannenkoeken, wafels en cocktails, voor een schappelijke prijs. Deze ijssalon is zowel in de winter als in de zomer geopend.

Meer informatie: 15 Rue de la Plage, 33780 Soulac-sur-Mer

Oesterproeverij © SIBA

Oesters uit Arcachon-Cap Ferret

Na een bezoek aan het Oesterhuis in de haven van Larros in Gujan-Mestras is een proeverij in de verschillende havens van de baai van Arcachon gewoon een must! Met een glas witte wijn uit de regio Entre-deux-Mers ontvouwt de ‘bekkenparel’ zijn zilte aroma’s des te beter.

Meer informatie:
www.maison-huitre.fr/
www.bassin-arcachon.com/en/highlights/villages-and-oyster-farming-ports/

De canelés van Bordeaux

De beroemde ‘canelé de Bordeaux’ is zacht van binnen en knapperig aan de buitenkant. Waarom heet het een canelé? Vanwege de geribbelde vorm, waarin het zachtjes in de oven wordt gebakken.

Meer informatie: https://www.bordeaux-tourism.co.uk

 

GASTRONOMIE IN LANDES EN BASKENLAND

Pepers hangen aan draden in een marktstal in Les Landes.

Piments d’Espelette © CDT64

Gesneden plakken ham met op de achtergrond een on-gesneden ham in Frankrijk.

Assiette Jambon du Pays © Pau Pyrénées Tourisme – Guilhamass

Chocolade op een laag cacao.

chocolat © weseetheworld – Fotolia.com

Gastronomie in Les Landes

Deze Franse regio breekt een record. Les Landes biedt maar liefst zeven uitstekende gangen en ontving al diverse officiële kwaliteitslabels (Red Label, PGI, AOC):
● Sables des Landes asperges
Bœuf Chalosse
● Les Landes eend
● Adour kiwi
Gevogelte uit des Landes
● Tursan wijnen
Armagnac enFloc de Gascogne

Meer informatie: www.tourismelandes.com/decouvrir-la-destination/atmospheres-landaises/gastronomie-landaise/

Armagnac, in het land van het heilige vuur.

Dit is een van de oudste borrels ter wereld. Armagnac wordt gedistilleerd met een alambiek en al zeven eeuwen lang laat men dit drankje rijpen in grote eiken vaten. Dit kleine gebied in de Gascogne ligt te midden van landhuizen, kastelen, wijngaarden en bossen. Het is de perfecte ontdekkingsreis voor fijnproevers. Ontdek hier ook het kleine broertje van de Armagnac, le Floc de Gascogne.
In Souston biedt de ‘Armagnathèque’ van Cave à Mimie een brede selectie van Armagnac-variëteiten, afkomstig van ongeveer veertig producenten in de regio.

Meer informatie: www.soustons.fr/commerce-service/la-cave-a-mimie-larmagnatheque/

Bayonne, de eerste chocoladestad in Frankrijk

Chocolade is een van de hoofdingrediënten van de Baskische gastronomie.

In Bayonne kwamen in 1490 de eerste cacaobonen aan. Ze werden destijds meegenomen door de Joden die Spanje en Portugal ontvluchtten.

De inwoners van Bayonne waren de eersten die de cacaobonen gingen verwerken. In de 18e eeuw specialiseerde de stad zich in dit product en Bayonne is tot op de dag van vandaag expert op dit gebied.

In het achterland, in de plaatsen Cambo-les-Bains en Espelette, wordt deze chocoladetraditie voortgezet.

Repen pure chocolade met smaken als sinaasappel, kaneel of bayonne-kruiden, chocoladeboeketten en -sculpturen, dat kun je hier allemaal proeven.

Vervolg daarna met lekkernijen van de chocolatiers béarnais zoals de ‘gouden rozijnen’ en zoutchocolade van Salies.

Meer informatie: http://gastronomie.tourisme64.com/

Saint-Jean de Luz

In Saint-Jean-de-Luz ga je pas echt watertanden. In La Maison Adam werden al in 1660 de heerlijkste macarons geproduceerd, ter gelegenheid van het huwelijk van Marie-Thérèse met de Zonnekoning. De patissier Pariès is al 120 jaar een regelrecht instituut. Deze zaak is beroemd geworden om zijn kanougas (karamelzoetwaren die op je tong smelten), mouchous en Baskische cake.

Meer informatie: https://www.maisonadam.fr/

Schapenkaas met kersen

Ardi gasna, de Baskische schapenkaas, komt hier vers van de producent op tafel. Combineer dit met stokbrood, Irouléguy rode wijn en een beetje kersenjam uit Itxassou … dat is nog eens het goede leven!

Piment d’Espelette

Piment d’Espelette Ezpeletako biperra, dit ingrediënt met zijn Baskische naam, is een onmisbaar onderdeel van de Baskische keuken. Overigens is dit scherpe kruid sinds 2000 beschermd met een herkomstbenaming. Piment d’Espelette heeft een warm en vochtig klimaat nodig en wordt slechts op tien plaatsen geteeld. Samen wisten de 188 telers hun Piment d’Espelette te positioneren als een echte regionale specialiteit. Piment d’Espelette wordt aan talloze gerechten toegevoegd, van voorgerechten tot desserts en zelfs aan chocolaatjes.

Bayonne-ham

Wat zou Bayonne zijn zonder zijn ham en zijn hamveiling? En wat zou de Baskische Aldudes-vallei zijn zonder de Baskische varkens met hun lange zwarte hangoren die daar overal vrij rondlopen? De verse hele ham wordt ingewreven met zout van Salies de Béarn en vervolgens met veel liefde en geduld gedroogd en gerijpt. Het gemeenschappelijke kwaliteitsbeleid van de varkenshouders en producenten van Bayonne-ham werd bekroond met het keurmerk ‘Protected Geographical Indication’ (PGI).

Meer informatie: http://gastronomie.tourisme64.com/

Nog meer zin in …

 Fietsen 

 Natuur