Geniet van eten in Frankijk
Eten in Frankrijk is heerlijk aan de Atlantische Kust. Ontdek een gevarieerde gastronomie met hoogwaardige producten, traditionele familiebedrijfjes, ambachtelijke winkels – hier vind je nog unieke eetgelegenheden die je niet mag missen!
Foto: © S. Laval
Geniet van eten in Frankijk
Eten in Frankrijk is heerlijk aan de Atlantische Kust. Ontdek een gevarieerde gastronomie met hoogwaardige producten, traditionele familiebedrijfjes, ambachtelijke winkels – hier vind je nog unieke eetgelegenheden die je niet mag missen!
Foto: © S. Laval
Culinaire specialiteiten van de Franse kust
Zout uit Guérande, ham uit Bayonne, aardbeien uit Périgord, meloenen uit Charentais, gedroogde pruimen uit Agen, wijnen uit de Bordeaux, uit het Zuidwesten, uit de Loire-vallei of de Cognac, Canard-gras, piment d’Espelette, zwarte truffels, eekhoorntjesbrood, aardappelen van Noirmoutier of Île de Ré, walnoten uit Périgord, aardbeien, artisjokken uit Macau, asperges uit Blaye-en-Landes, kaviaar uit Gironde, sardines uit Sint-Gillis, canelés uit Bordeaux, galette Charentaise of Baskische cake, oesters uit het Bassin d’Arcachon-Cap Ferret of uit Marennes-Oléron: het aanbod aan lokale producten is ronduit indrukwekkend. En ze zijn echt heerlijk!
Of het nu de restaurants, de boerderijwinkels of speciaalzaken zijn – de Atlantische kust kent bijzonder veel culinaire specialiteiten en gelegenheden voor gastronomisch toerisme.
Meer informatie: https://www.atlantische-loirestreek.com/restaurants & https://www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com/nl/thema-eten-en-drinken
Caramels © Stéphanie Nadouce /CMT
Jambon de bayonne © JM Decompte – CG64
Gateau basque /Baskenkuchen © CDT64
Proef de Franse Atlantische Kust
Proef de meest verrukkelijke kant van de Atlantische Kust als je op culinaire ontdekkingstocht gaat langs restaurants, markten en speciaalzaken. Lees hier meer over de vele opties.
DE GASTRONOMIE IN DE VENDÉE EN LOIRE-ATLANTIQUE
Vins du Val de Loire © A. Lamoureux
Wijnstreek Loire-vallei
Muscadet is de grootste wijnbouwregio voor witte wijnen met een ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ (AOC) die zijn gemaakt van slechts één druivenras. De streek ligt tussen de Loire, de zee en het meer Grand-Lieu. Op ongeveer 8000 ha produceren wijnmakers maar liefst vier AOC-wijnen: Muscadet, Muscadet-Sèvre-et-Maine, Muscadet-Coteaux-de-la-Loire en Muscadet-Côtes-de-Grandlieu. Het wijnbouwgebied heeft een wat paradoxale aantrekkelijkheid: één enkel druivenras, één enkel keurmerk en toch een grote selectie van regio’s van oorsprong en dus van wijnen en terroir.
Meer informatie: https://www.vinsvaldeloire.fr/en/
Rigolettes © Patrick Albera
Zoetigheid voor jong en oud
De Loire-Atlantique is een gebied dat verschillende smaken voortbrengt. Verwen je smaakpapillen met de lokale zoetigheden, of neem ze als souvenir mee naar huis. Geniet eens van een niniche uit Baule, of van de zachte rigolettes of harde berlingots uit Nantes … een heerlijke smaaksensatie voor elke leeftijd!
Berlingots Nantais © G. Chevalier
Saint-Jean-de-Monts: jodiumrijke smaken staan hier op het menu!
Breng bij Daviaud eens een bezoek aan een waarlijk poëtische en wonderlijke zoutpan. In dit natuurgebied geniet je ontspannen van het uitzicht. Luister naar het stromende water en naar de zangvogels en neem vooral een souvenir mee van deze zoutproducent.
Hier kun je ook naar hartenlust zeevruchten en verse oesters proeven. En dit alles met een schitterend uitzicht op de Passage du Gois. Het is een beschermd natuurgebied vlak bij de pittoreske haven van La Prise. Je ervaart er gegarandeerd een complete maritieme beleving! Hier zie je op één wandeling zowel authentieke oesterkwekers als traditionele hutten.
De dagelijkse markt en het warme welkom van de marktkramers bieden je de mogelijkheid om verse en lokale producten te ontdekken. Als onderdeel van een Duits-Franse politie-uitwisseling is bovendien elke zomer een Duitse politieagent aanwezig.
Ontdek de traditionele recepten van de bewoners van de zoutpan in een van de vele ‘cuisine montoise’-restaurants.
© Simon Bourcier
Saint-Gilles-Croix-de-Vie, hoofdstad van de sardine
Saint-Gilles-Croix-de-Vie ligt in het hart van de Vendée en heeft de grootste Franse sardinehaven aan de Atlantische kust. Zelfs vandaag de dag leven nog zo’n 250 gezinnen van de sardinevangst en wordt hier elk jaar ongeveer 1250 ton sardine aan land gebracht. Ga op ontdekkingsreis in de Conserverie Artisanale in Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Ook het museum van de visfabriek ‘La Perle des Dieux’ is zeker een bezoek waard.
Meer informatie: http://laperledesdieux.com
De sardine is het symbool van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. De vissen die daar vandaan komen, dragen het keurmerk ‘Label Rouge’. Maar je kunt hier ook heel goed garnalen eten en genieten van een wijn van de AOC-wijngaard Fiefs Vendéens Brem.
In elk seizoen direct vers uit zee. Van april tot september worden de beroemde sardientjes van Saint-Gilles-Croix-de-Vie gevangen, en van oktober tot februari zijn dat de garnalen, voordat het glasaalseizoen begint in januari … Maar laten we het bij de garnalen houden: deze staan bekend als ‘La Rose de Saint-Gilles’, 100% lokaal gevangen uit het wild!
De vissershaven Saint-Gilles-Croix-de-Vie © A. Lamoureux
De ruige kust – Le Croisic © A. Lamoureux
De hallen van La Roche-sur-Yon © S. Bourcier Vendée Expansion
Biologische wijn van het Domaine Saint Nicolas
De wijn van het Domaine Saint Nicolas in Île d’Olonne is een biologische wijn die alleen in de meest prestigieuze Franse restaurants op de kaart staat. De familie Michon, wijnmakers van de tweede generatie, teelt uitsluitend op milieuvriendelijke en biodynamische wijze.
Meer informatie: www.domainesaintnicolas.com
GASTRONOMIE IN CHARENTE-MARITIME EN GIRONDE
Assiettes d’huitres © Alisson Boissard / CMT
De beroemde oesters ‘Marennes-Oléron’
De oesters worden gekweekt op een oppervlakte van ongeveer 3000 hectare. De producten die op dit kleine stukje land en zee worden geproduceerd, vinden hun weg over de hele wereld. De oesters van Marennes-Oléron kenmerken zich door hun wijze van teelt en veredeling, die plaatsvindt in het oesterbekken – een uniek proces dat je nergens anders ter wereld vindt. De oesterbassins zijn bekkens die oorspronkelijk werden gebruikt voor de zoutproductie en nu worden gebruikt voor de oesterteelt. De leemachtige bodem en de waterstand, die meegaat met de getijden, verfijnen de unieke smaak van deze schelpdieren.
Midden in het bekken van Marennes-Oléron, langs het kanaal Chenal de la Cayenne in Marennes, ligt de Cité de l’Huître waar je de smaak van dit uitzonderlijke culinaire product kunt ontdekken tijdens rondleidingen en proeverijen.
Meer informatie: cite-huitre.com
Melons charentais © Perrine Belin CMT
Pineau des Charentes
Wijnen, conserven, zoete deegwaren, snoep en zout van het eiland Île de Ré – maak kennis met de makers van de producten die onze regio maken tot wat hij is. Probeer eens een Pineau des Charentes! Of hij nu wit is of rosé, de Pineau des Charentes is een natuurlijk aperitief gemaakt van verse druivenmost en vermengd met cognacbrandewijn. Na rijping in eiken vaten is hij klaar om te proeven.
Meer informatie: https://www.pineau.fr/en/
Garnalen uit de riviermonding
Met zijn genereuze terroir vormt de Médoc een paradijs voor fijnproevers. Gourmet-gastronomie en seizoensproducten nodigen u uit tot een reis vol smaakervaringen. In Saint-Vivien-de-Médoc, een typisch dorp aan de oevers van de monding van de Gironde, geniet je op zomeravonden van garnalen in de ‘guinguettes’. Een tijdloze smaaksensatie die je niet snel zult vergeten!
Meer informatie: https://www.medoc-atlantique..co.uk/
IJssalon Judici Artisan Glacier, in Soulac-sur-Mer sinds 1927
Heerlijk ijs zoals je nog nooit eerder hebt geproefd! En de slagroom is werkelijk onovertroffen. Dat maakt de keuze moeilijk. De service is snel en hartelijk. Culinair genot voor mensen van alle leeftijden: ijs, pannenkoeken, wafels en cocktails, voor een schappelijke prijs. Deze ijssalon is zowel in de winter als in de zomer geopend.
Meer informatie: 15 Rue de la Plage, 33780 Soulac-sur-Mer
Oesterproeverij © SIBA
Oesters uit Arcachon-Cap Ferret
Na een bezoek aan het Oesterhuis in de haven van Larros in Gujan-Mestras is een proeverij in de verschillende havens van de baai van Arcachon gewoon een must! Met een glas witte wijn uit de regio Entre-deux-Mers ontvouwt de ‘bekkenparel’ zijn zilte aroma’s des te beter.
Meer informatie:
www.maison-huitre.fr/
www.bassin-arcachon.com/en/highlights/villages-and-oyster-farming-ports/
De canelés van Bordeaux
De beroemde ‘canelé de Bordeaux’ is zacht van binnen en knapperig aan de buitenkant. Waarom heet het een canelé? Vanwege de geribbelde vorm, waarin het zachtjes in de oven wordt gebakken.
Meer informatie: https://www.bordeaux-tourism.co.uk
GASTRONOMIE IN LANDES EN BASKENLAND
Piments d’Espelette © CDT64
Assiette Jambon du Pays © Pau Pyrénées Tourisme – Guilhamass
chocolat © weseetheworld – Fotolia.com
Gastronomie in Les Landes
Deze Franse regio breekt een record. Les Landes biedt maar liefst zeven uitstekende gangen en ontving al diverse officiële kwaliteitslabels (Red Label, PGI, AOC):
● Sables des Landes asperges
● Bœuf Chalosse
● Les Landes eend
● Adour kiwi
● Gevogelte uit des Landes
● Tursan wijnen
● Armagnac enFloc de Gascogne
Meer informatie: www.tourismelandes.com/decouvrir-la-destination/atmospheres-landaises/gastronomie-landaise/
Armagnac, in het land van het heilige vuur.
Dit is een van de oudste borrels ter wereld. Armagnac wordt gedistilleerd met een alambiek en al zeven eeuwen lang laat men dit drankje rijpen in grote eiken vaten. Dit kleine gebied in de Gascogne ligt te midden van landhuizen, kastelen, wijngaarden en bossen. Het is de perfecte ontdekkingsreis voor fijnproevers. Ontdek hier ook het kleine broertje van de Armagnac, le Floc de Gascogne.
In Souston biedt de ‘Armagnathèque’ van Cave à Mimie een brede selectie van Armagnac-variëteiten, afkomstig van ongeveer veertig producenten in de regio.
Meer informatie: www.soustons.fr/commerce-service/la-cave-a-mimie-larmagnatheque/
Bayonne, de eerste chocoladestad in Frankrijk
Chocolade is een van de hoofdingrediënten van de Baskische gastronomie.
In Bayonne kwamen in 1490 de eerste cacaobonen aan. Ze werden destijds meegenomen door de Joden die Spanje en Portugal ontvluchtten.
De inwoners van Bayonne waren de eersten die de cacaobonen gingen verwerken. In de 18e eeuw specialiseerde de stad zich in dit product en Bayonne is tot op de dag van vandaag expert op dit gebied.
In het achterland, in de plaatsen Cambo-les-Bains en Espelette, wordt deze chocoladetraditie voortgezet.
Repen pure chocolade met smaken als sinaasappel, kaneel of bayonne-kruiden, chocoladeboeketten en -sculpturen, dat kun je hier allemaal proeven.
Vervolg daarna met lekkernijen van de chocolatiers béarnais zoals de ‘gouden rozijnen’ en zoutchocolade van Salies.
Meer informatie: http://gastronomie.tourisme64.com/
Saint-Jean de Luz
In Saint-Jean-de-Luz ga je pas echt watertanden. In La Maison Adam werden al in 1660 de heerlijkste macarons geproduceerd, ter gelegenheid van het huwelijk van Marie-Thérèse met de Zonnekoning. De patissier Pariès is al 120 jaar een regelrecht instituut. Deze zaak is beroemd geworden om zijn kanougas (karamelzoetwaren die op je tong smelten), mouchous en Baskische cake.
Meer informatie: https://www.maisonadam.fr/
Schapenkaas met kersen
Ardi gasna, de Baskische schapenkaas, komt hier vers van de producent op tafel. Combineer dit met stokbrood, Irouléguy rode wijn en een beetje kersenjam uit Itxassou … dat is nog eens het goede leven!
Piment d’Espelette
Piment d’Espelette Ezpeletako biperra, dit ingrediënt met zijn Baskische naam, is een onmisbaar onderdeel van de Baskische keuken. Overigens is dit scherpe kruid sinds 2000 beschermd met een herkomstbenaming. Piment d’Espelette heeft een warm en vochtig klimaat nodig en wordt slechts op tien plaatsen geteeld. Samen wisten de 188 telers hun Piment d’Espelette te positioneren als een echte regionale specialiteit. Piment d’Espelette wordt aan talloze gerechten toegevoegd, van voorgerechten tot desserts en zelfs aan chocolaatjes.
Bayonne-ham
Wat zou Bayonne zijn zonder zijn ham en zijn hamveiling? En wat zou de Baskische Aldudes-vallei zijn zonder de Baskische varkens met hun lange zwarte hangoren die daar overal vrij rondlopen? De verse hele ham wordt ingewreven met zout van Salies de Béarn en vervolgens met veel liefde en geduld gedroogd en gerijpt. Het gemeenschappelijke kwaliteitsbeleid van de varkenshouders en producenten van Bayonne-ham werd bekroond met het keurmerk ‘Protected Geographical Indication’ (PGI).
Meer informatie: http://gastronomie.tourisme64.com/
Nog meer zin in …
Fietsen
Natuur