Les Landes en de Pyrénées-Atlantique

Van de uitgestrekte stranden aan de Zilverkust tot aan de voet van de Pyreneeën.

Les Landes en de Pyrénées-Atlantique

Van de uitgestrekte stranden aan de Zilverkust tot aan de voet van de Pyreneeën.

Surfen, cultuur en het Baskenland

 

Wat maakt een zomer beter dan zwemmen, surfen, kiten en fietsen in de schaduw van de dennenbossen? Hossegor, Seignosse en Capbreton staan in heel Europa bekend om unieke surfmogelijkheden. Maar ook de regionale tradities worden niet verwaarloosd in Les Landes en het Baskenland. Er staan je mooie bestemmingen te wachten, zoals Capbreton, Moliets-et-Maa of Mimizan.

De pelotespelen Cesta Punta in Hossegor, Biarritz of Saint-Jean-de-Luz bieden spektakel voor het hele gezin. Bezoek het Baskisch museum in Bayonne voor een goed overzicht van de gebruiken, taal en tradities van de regio.

Met kinderen is het zeker de moeite waard om 100 jaar terug in de tijd te reizen: een oude stoomlocomotief neemt bezoekers mee naar het streekmuseum van Marquèze, waar de hele zomer lang allerlei historische evenementen plaatsvinden. En wie alles liever eens van bovenaf wil bekijken, neemt de tandradbaan naar de 1700 meter hoge berg La Rhune, landinwaarts gelegen bij Biarritz. Van daaruit zie je bij helder weer de hele Golf van Biskaje.

Plage de Sanguinet © Alain Vacheron

Biscarrosse

Zee, bos en meer

In Biscarrosse, of ‘Bisca‘ voor kenners, hangt een heel speciale sfeer. Spits de oren en je hoort het geluid van de branding op slechts een steenworp afstand van de vele restaurants met hun terrasjes. Voor je liggen kilometerslange witte zandstranden, met populaire surfspots … en de meren (meervoud, want het voormalige centrum van de harswinning ligt precies tussen de meren van Sanguinet en Parentis) vormen nu een waar paradijs voor gezinnen en zeilfans. Als je het gebied te voet of per fiets wilt verkennen, waag je dan eens aan de 50 km aan fietspaden, de beroemde fietsroute ‘Vélodyssée‘, of het uitgebreid netwerk van wandelpaden. Biscarrosse is bovendien een centrum voor de waterluchtvaart. Bezoek bijvoorbeeld eens het unieke museum voor watervliegtuigen, het grootste op dit gebied in heel Europa.

Goed om te weten: de stranden van de zogeheten Zilverkust beslaan ongeveer 80 kilometer van Biscarrosse tot Capbreton.

Meer informatie: https://www.biscagrandslacs.co.uk/

Mimizan Plage © Y.Espiaube

 Mimizan

Droomstranden voor het hele gezin

De badplaats Mimizan in Landes telt 6 gemeenten,  Aureilhan, Bias, MézosPontenx les Forges en Saint Paul en Born, en heeft twee gezichten: een oceaangezicht, met zeelucht, duinen en getijden en een wat slaperiger gezicht rondom het Lac d’Aureilhan met kleine stranden, rietkragen en geurig dennenbos. Terwijl je door dit dennenbos fietst, geniet je van de frisse boslucht en merk je weer eens hoe belangrijk bomen zijn.

Excursietip naar het binnenland: het openluchtmuseum van Marquèze ligt op slechts 50 kilometer van Mimizan.

Meer informatie: https://www.mimizan-tourisme.com/en.html

Vertrek van de trein naar Marquèze © B. Zebra

Historisch museum Marquèze

Ga op reis door de tijd

Stap in de stoomtrein op het station in Sabres of maak een reis door de tijd in het Marquèze-museum. Daar ervaar je het dagelijkse leven van een typisch Quartier in de Landes in de 19e eeuw met een molen, broodoven, schapenboerderij en woonhuizen. In het tentoonstellingspaviljoen kom je meer te weten over de achtergronden van deze streek met steeds nieuwe tentoonstellingen. Of doe mee met een van de vele festivals en traditionele dagen die het Historisch Museum Marquèze organiseert.

Meer informatie: marqueze.fr

Tochtje in een galupe door Courant d’Huchet

Courant d’Huchet

Verken de ‘Amazone van de Landes’ aan boord van een galupe

Maak in het noorden van Moliet, aan het Lac de Léon, eens een tochtje op een ‘galupe’ met schipper. Op deze traditionele platbodemboot vaar je in gemoedelijk tempo door het beschermde natuurgebied tot vlak bij de zee. De flora en fauna is hier zo overvloedig dat de Courant d’Huchet ook wel de ‘Amazone van Landes’ wordt genoemd. Ook zilverreigers, otters en herten leven in dit unieke gebied en laten zich graag spotten.

Meer informatie: http://www.bateliers-courant-huchet.fr/

Golf in Moliets © B. Duugrosl

Moliets

Speel op de langste golfbaan van Frankrijk

Zuidelijk van het beschermde natuurgebied Courant d’Huchet ligt de badplaats Moliets. Hier is een fantastische 27-holes golfbaan aangelegd langs de kust. Speel op de langste golfbaan van Frankrijk, omringd door pijnbomen en met uitzicht op de zee.

Meer informatie: www.golfmoliets.com

Hossegor

Hossegor

Surfersparadijs met de charmante schoonheid van ‘art deco’

Hossegor is een elegante badplaats die is gebouwd in de verfijnde, discrete stijl van het Baskenland en de Landes. Het dankt zijn reputatie aan enkele kunstenaars, schrijvers en architecten, die aan het einde van de 19e eeuw in de ban raakten van de schoonheid van het stadje.

Dankzij de golven die tot de hoogste en beste ter wereld behoren, wordt Hossegor vandaag beschouwd als de Europese surfhoofdstad. Elk jaar in oktober treedt de internationale elite van surfers hier tegen elkaar aan in een wereldbekerwedstrijd! In de omgeving zijn er nog veel meer uitstekende surfspots te vinden.

Sinds 1982 hebben twee van de grootste surfmerken ter wereld hier winkels geopend, eerst Rip Curl en later Billabong. Meer dan 20 outletwinkels nodigen je uit om te shoppen tegen spotprijzen.

Meer informatie: https://www.hossegor.fr/en/discover/

Surfplanken in Capbreton

Capbreton

Van de vismarkt tot de strandmarkt

De stad Capbreton, gescheiden van Hossegor door het Canal de Boudigau, heeft een jachthaven met meer dan 800 ligplaatsen. Capbreton heeft altijd een actieve vissershaven gehad, vanwaar zeelui ooit vertrokken op walvisjacht. Een bezoek aan de dagelijkse vismarkt is de moeite waard. Op dinsdag, donderdag en zaterdag is er in de markthal een traditionele markt met verse producten van het land. De strandmarkt met kunstvoorwerpen en de avondmarkten in de zomer zijn zeker ook een bezoekje meer dan waard.

Meer informatie: https://www.atlanticcoast-landes.com/

Bayonne – Quai de la Nive © CDT 64

Bayonne

Traditie en feestvreugde

Het bijzondere kenmerk van deze stad? De vreugde om het leven te vieren! Of het nu gaat om sportieve, gastronomische of culturele evenementen: de ‘festayres’ grijpen elke gelegenheid aan om bijeen te komen in de bars en restaurants van de wijk Petit Bayonne. Of drink je liever een kop warme chocolade onder de galerijen? In de 17e eeuw werd vanuit Bayonne de cacaoboon in Europa geïntroduceerd. Deze historische plaats met traditionele zeehaven biedt ook een schat aan architectonische bezienswaardigheden, zowel in de stijl van de Gascogne als die van het Baskenland. Bayonne werd daarom uitgeroepen tot Stad van de Kunst en de Geschiedenis en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst als pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Goed om te weten: tussen Bayonne en het 30 kilometer verderop gelegen Hendaye bevinden zich de badplaatsen Anglet, Biarritz en Saint-Jean de Luz.

Meer informatie: https://www.bayonne-tourisme.com/en/

© G. Arrieta

Anglet

Een waar paradijs voor natuur- en sportliefhebbers

Anglet is een waar paradijs voor natuur- en sportliefhebbers, met surfsporten als de ultieme blikvanger. De kust met elf stranden nodigt uit tot wandelen, leren surfen, joggen of flaneren met de kinderwagen. Breng ook eens bezoek aan de stadswijk Chambre d’Amour, die zijn naam dankt aan de gelijknamige grot op het strand, waar volgens de legende een verliefd stelletje werd verrast door de opkomende vloed.

In de even jaren wordt hier een biënnale voor hedendaagse kunst gehouden aan de lange strandpromenade.

De wijk Chiberta met zijn prachtige villa’s en golfbaan met panoramisch uitzicht op de oceaan is ook zeker een bezoek waard.

Meer informatie: https://www.anglet-tourisme.com/en/

Plage du Port Vieux © CG64 – J-M Décompte

Biarritz

Surfmetropool met internationale flair

Biarritz was slechts een kleine vissershaven toen keizerin Eugénie de Montijo, echtgenote van Napoleon III, deze plaats uitkoos als zomerresidentie. Tegenwoordig is Biarritz een internationale badplaats die trots is op de sporen van zijn glorieuze verleden. Deze mondaine stad is tegenwoordig het centrum van thalassotherapie en de surfsport, maar hecht ook veel belang aan cultuur. Het hele jaar door vinden in de stad evenementen plaats.

In Biarritz kun je zwemmen afwisselen met het ontdekken van het culturele erfgoed: stijlvolle en pittoreske villa’s, een typerend aquarium in art-nouveaustijl, de vuurtoren, de Rocher de la Vierge … En van de zeelucht geniet je zowel op de strandpromenade als in de vissershaven. Daar vind je uitnodigende openluchtrestaurants die lokale specialiteiten serveren. Proef bijvoorbeeld eens wat typische Baskische zoetwaren bij Miremont, met uitzicht op de oceaan!

Meer informatie: https://tourisme.biarritz.fr/en

Het strand van Saint-Jean-de-Luz © CDT64

Saint-Jean-de-Luz

Geniet het leven in deze voormalige kaperstad

Geniet van de vrijgevochten levensstijl in deze badplaats met zeerovershistorie en bekijk de vele jachten en vissersboten. Saint-Jean-de-Luz is een voormalige kaperstad van de zogenoemde corsaires. Hier trouwde de Zonnekoning met de Infanta van Spanje en werd de componist Maurice Ravel geboren. De plaats is typisch voor het Baskenland en heeft pelotevelden, stoffenboetieken en zoetwarenzaken zoals La Maison Adam, die speciale macarons produceerde voor de bruiloft van Marie-Thérèse in 1660, of het huis Pariès dat al sinds 1885 kanougas maakt.

In het Baskenland kent men ook een lange traditie van thalassotherapie, zoals in de Spa Loréamar in het Grand Hôtel met directe toegang tot het strand. In de bescherming van de historische havenmuur nodigt dit met een gematigde golfslag iedereen uit tot een verfrissende duik.

Meer informatie: https://www.saint-jean-de-luz.com/en/

Les Deux Jumeaux in Hendaye © Ph. Laplace

Hendaye

Adembenemende kliffen en prachtige baaien

Hendaye is de meest zuidelijke stad aan de Franse Atlantische kust boven Spanje en biedt veel moois met adembenemende kliffen en prachtige baaien.

Hier vind je ook het kasteel van Antoine d’Abbadie. Deze buitengewone plek is gecreëerd door het talent en de wil van slechts één man, een wetenschapper en onderzoeker, die daar in de 19e eeuw een geweldig kasteel bouwde. Het park is open voor het publiek, sluit aan op het kustpad en wordt beheerd door Kustmonumenten. Ontdek hier op je pad door heide en brem het wilde landschap van de hoge, door de golven gevormde kliffen, baaien en rotspieken, waar tal van trekvogels en inheemse vogelsoorten zijn te zien.

Meer informatie: https://www.hendaye-tourisme.fr/en/

Nog meer bestemmingen …

 Loire-Atlantique
 en de Vendée 

 Charente-Maritime
 en Gironde