Leestijd: 3 minuten

Een strandvakantie aan de Atlantische kust in Frankrijk biedt ook ruimschoots gelegenheid voor sightseeing. Laat je in plaatsen als La Rochelle, Arcachon en Paimboeuf verrassen door de vele bezienswaardigheden, van mooie architectuur en kunstgalerieën tot nauwe steegjes in oude stadscentra. Veelal zeer geschikt om zelf te ontdekken, maar we geven hier alvast enkele tips van  kenners als je minder afhankelijk wil zijn van het toeval. Deze plekken horen zeker op jouw lijstje thuis!

Drie charmante stadswijken die je niet mag missen:

1) De ‘winterstad’ van Arcachon

De ville d’hiver ofwel winterstad van Arcachon is een schatkist vol architectonische verrassingen en eigenlijk een soort openluchtmuseum. Hier kun je vele 19e-eeuwse villa’s in zeer uiteenlopende stijlen bewonderen, van de zogeheten chalets hygienistes (Arcachon stond in die tijd bekend als kuuroord voor tuberculoselijders) tot reusachtige gebouwen in eclectische stijl.

Je kunt deze wijk in al zijn architectonische veelvoud met de bijbehorende verhalen leren kennen op verschillende manieren. Maak bijvoorbeeld een rondrit in een treintje met audio, boek een rondleiding met gids door de steegjes of verken de wijk op eigen houtje met een audiotour of tijdens een vermakelijke puzzeltocht.

Neem voor meer informatie contact op met het Office de Tourisme van Arcachon via telefoonnummer + 33 5 57 52 97 97 of kijk op https://bassin-arcachon.com/en/highlights/the-winter-city/.

Een villa in de winterstad van Arcachon in Frankrijk.

Slenter langs prachtige villa’s in de winterstad van Arcachon. © G. Cassiau

2) Paimboeuf

Een rij gekleurde huizen aan de Atlantische kust in Paimboeuf.
Een feest voor het oog: de bontgekleurde gevels in Paimboeuf © Vincent Frasiak OT St-Brevin

De vroegere voorhaven van Nantes beleefde in de 18e eeuw haar bloeitijd en is een verplichte aanloophaven voor alle schepen die de Loire opvaren. Een wandeling door Paimboeuf is een avontuur op zich:
Ontdek de kaden, de steegjes en nauwe doorgangen en de prachtige gebouwen met hun unieke, bontgekleurde gevels. Overal zie je sporen van het maritieme verleden van dit plaatsje, naast andere bezienswaardigheden zoals de kerk Saint-Louis in neo-Byzantijnse stijl en de Jardin étoilé, een werk dat deel uitmaakt van de kunstroute ‘Parcours Estuaire’.
Laat je meeslepen door de charme van het landschap in het Loiredal.

Ga voor meer ideeën naar https://en.saint-brevin.com/

3) De wijk Saint-Nicolas in La Rochelle: zeer ongewoon en en vogue

Deze voormalige visserswijk is praktisch een dorp op zich in de stad. De inwoners van La Rochelle houden ervan, en de kans is groot dat jij er ook verliefd op raakt: de steegjes met kasseien, pleintjes waar je heerlijk in de schaduw van bomen kunt zitten, huizen onder oude arcades en de dorpse atmosfeer verlenen deze wijk een unieke charme.
Tegenwoordig is dit een zeer hippe bohemien-wijk met veel brocantes, kunstgalerijen, boekhandels, boetiekjes met designermode, levensmiddelenwinkels en kleine restaurants met gezellige terrasjes. Het quartier Saint-Nicolas is perfect om exclusieve producten ‘Made in La Rochelle’ te shoppen en heerlijk uit te rusten.
Ga voor meer ideeën naar https://www.holidays-la-rochelle.co.uk/

Twee vrouwen lopen op een terras in Saint-Nicolas in Frankrijk.

De terrasjes in het quartier Saint-Nicolas nodigen uit tot pauzes. © Agence Les ConteursBeeldbron

Bron titelfoto: © Vincent Frasiak OT St-Brevin