Ga fietsen in West-Frankrijk aan de Atlantische kust

Bijna 1050 km aan speciaal aangelegde en veilige fietsroutes en fietspaden ligt op je te wachten aan de Atlantische kust in Frankrijk. Ontdek de talloze kustwegen of de speciaal aangelegde fietswegen en authentieke routes door zeer uiteenlopende landschappen in West-Frankrijk.

Beeldbron: © S. Laval

Ga fietsen in West-Frankrijk aan de Atlantische kust

Bijna 1050 km aan speciaal aangelegde en veilige fietsroutes en fietspaden ligt op je te wachten aan de Atlantische kust in Frankrijk. Ontdek de talloze kustwegen of de speciaal aangelegde fietswegen en authentieke routes door zeer uiteenlopende landschappen in West-Frankrijk.

Beeldbron: © S. Laval

De Vélodyssée

Dit is het Franse deel van de EuroVelo 1 en de langste bewegwijzerde fietsroute in Frankrijk. De 1290 kilometer lange EV1-La Vélodyssée® biedt unieke uitkijkpunten op de zee en landinwaarts. De route loopt via Bretagne, het Pays de la Loire en Nouvelle-Aquitaine. Of je nu van noord naar zuid fietst of omgekeerd, de route is geheel bewegwijzerd en loopt via fietspaden en groene wegen voor meer veiligheid.

Elke fietstocht met z’n tweeën of met het hele gezin wordt een prachtige reis door betoverende landschappen.

Karakteristieke plaatsen aan de Atlantische kust verwelkomen en betoveren je, zoals Nantes of de monding van de Loire en verder naar Saint-Brevin-les-Pins, Fromentine, het moerasland van Poitou, Fort Boyard, La Rochelle, Royan, het Bassin d’Arcachon, de Dune du Pilat en het bos van Landes tot aan het Baskenland.

© Joel Damase

Het traject Saint-Brevin-les-Pins/ Pornic (Loire-Atlantique)

In dit stuk van de Vélodyssée verken je de kilometerslange stranden die zich uitstrekken van Saint-Brevin tot aan de karaktervolle baaien van Pornic. Je fietst hier ook regelmatig langs visgebieden. Neem vooral even de tijd om te genieten van de prachtige badplaats Pornic.

LaVélodyssée © A. Lamoureux

Het traject Saint-Gilles-Croix-de-vie / Les Sables d’Olonne (Vendée)

St-Gilles-Croix-de-Vie is een niet te missen gedeelte van de Vélodyssée in de Vendée. Deze bekende badplaats met een actieve vissershaven specialiseert zich in zeevis zoals sardines en makreel. Neem de tijd om te ontspannen op het grote strand voordat je verder trekt naar Brétignolles-sur-Mer en de wijngaard van Brem-sur-Mer. Het fietspad komt geleidelijk steeds verder van de kust te liggen en leidt vervolgens naar het pad van de Avocettes, tussen het bos van Olonne en de oude zoutpannen die tegenwoordig beschermde gebieden zijn. Deze route voert je langs jachthavens naar Les Sables-d’Olonne.

La Vélodyssée La Rochelle ©CMT

Het traject La Rochelle / Rochefort (Charente-Maritime)

Begin je tocht bij de bekende torens van de haven van La Rochelle en volg het pad langs de oceaan naar de belle-époquevilla’s van de badplaats Châtelaillon-Plage. Van de vroege ochtend tot zonsondergang bieden de baai van Châtelaillon-Plage en de Pointe des Bouchôleurs adembenemende vergezichten. Je route loopt door het laagland van Les Landes naar de Charente en de unieke, historische en artistieke stad Rochefort, waar ooit de Hermione (een beroemd Frans fregat) werd gebouwd. Mis dit hoogtepunt niet!

© David Remazeilles

Het traject Hourtin / Lacanau-Océan (Gironde)

Je vervolgt je tocht over de fietspaden van de Vélodyssée langs de kust en rijdt langs de grote oceaanstranden, de bossen met zeedennen en de Lacs Médocains (de meren van de Médoc). Neem een korte pauze op een van de vele unieke plekken en ga een stukje zwemmen, houd een picknick of doe spelletjes met de kinderen.

©-Alain-Vacheron

Het traject Arcachon / Biscarrosse-Plage (Gironde – Landes)

Na een omweg om het rijke erfgoed van de Ville d’Hiver van Arcachon en de Dune du Pilat te verkennen, gaan we verder door het forêt Landaise. Vlak voor Biscarrosse-Plage gaat de Vélodyssée naadloos over van het departement Gironde naar Landes.

La Vélodyssée © Joel Damase

Het traject Capbreton / Bayonne (Landes – Pays Basque)

De Golf de Moliets biedt een uniek uitzicht op de oceaan. Na het bereiken van het prachtige Vieux-Boucau, blijf je van dit uitzicht genieten. En nadat je het forêt de Soustons hebt doorkruist, liggen tal van badplaatsen voor je. Ontdek betoverende pleisterplaatsen als Seignosse, Hossegor of Capbreton, het gezinsvriendelijke stadje waar je de vissershaven van Les Landes kunt bezoeken.

Het traject Bayonne / Biarritz:

In dit deel van de Vélodyssée verlaat je Bayonne, de Stad van Kunst en Geschiedenis. Rijd vervolgens over het veilige fietspad langs de rivier de Adour en bewonder de Baskische bergen. Via het forêt de Chiberta bereik je de stranden van Anglet. Bij aankomst in Biarritz ligt de golf van Cantabrië aan de horizon.

La Vélodyssée © Joel Damase

Het traject Biarritz / Saint-Jean-De-Luz (Pays-Basque)

Vanaf Biarritz rijd je langs de stranden van de Atlantische kust en doorkruis je tal van Baskische dorpjes met hun traditionele pelotevelden. Tijdens deze sportieve etappe is de aankomst in St-Jean-de-Luz met zijn Rhune-en-sentinelle een onvergetelijk moment van jouw Vélodyssée.

Actuele informatie over de verschillende etappes en routes vind je op de volgende pagina: https://www.cycling-lavelodyssee.com/

 

Accommodaties voor fietsers

Je fietsvakantie over de Vélodyssée is veel eenvoudiger te plannen dankzij de 580 accommodaties met het keurmerk ‘Accueil Vélo’. Zo heb je de mogelijkheid om je route voor te bereiden en tal van tips te verzamelen voordat je aan dit unieke avontuur begint. Deze fietstochten zijn leuk voor het hele gezin, vooral als je met kinderen reist.

Hier vind je meer informatie over accommodaties met dit keurmerk: www.lavelodyssee.com / www.cycling-lavelodyssee.com 

© Aurélie Stapf

La Flow Vélo

‘La Flow Vélo’ is de naam van het nieuwe fietspad dat van het Île d’Aix langs de rivier de Charente loopt via Rochefort, Cognac en Thiviers naar de Dordogne. Het fietspad is zacht glooiend aangelegd en biedt 290 km aan pittoresk reisgenot met een combinatie van indrukwekkende natuur, historisch erfgoed en gastronomie. Een echt fietspad voor levensgenieters.

Meer informatie: www.laflowvelo.com

© Aurélie Stapf

Bezoek de eilanden op de fiets

© Alexandre Lamoureux

Ontdek het Île de Noirmoutier op de fiets

Tweederde van het eiland ligt onder zeeniveau. Wees dus niet verbaasd als er hier en daar zoutpannen opduiken waar de kostelijke fleur-de-sel wordt gewonnen. Je kunt overigens een rondrit maken door het hart van het eiland om meer te weten te komen over de lokale zoutwinningstradities. De kleine dorpjes langs de route met de lage witte huizen, gesierd door stokrozen, zijn typerend voor het eiland. En in elke plaats kun je desgewenst een omweg maken naar de zee. Want de route loopt immers ook over de 4 km lange ‘Passage du Gois’ die bij vloed onder water komt te staan. Dat levert twee keer per dag een fantastisch spektakel op. Denk er daarom aan om vooraf te vragen naar de tijden van eb en vloed!

© Elsa Coeffe

Ontdek het Île de Ré op de fiets

Met een hoogteverschil van slechts 19 m en meer dan 110 km aan fietspaden is het eiland Île de Ré een waar paradijs voor fietsliefhebbers.

Fietsvakanties zijn bovendien trendy: ze zijn milieuvriendelijk omdat fietsen geen brandstof nodig hebben en geen CO2 uitstoten.

Daarnaast zie je vroeg in de ochtend en laat in de avond vaak wielrenners rijden die de spitsuren mijden. Voor anderen is de fiets het ideale vervoersmiddel om ontspannen naar de markt te gaan, of om strand, bar of restaurant te bereiken.

Maar voor alles is fietsen natuurlijk een uitstekende vrijetijdsbesteding en het uitgebreide routenetwerk is ideaal om dit unieke eiland op je eigen manier te verkennen. Wandel door de dorpen met hun nauwe straatjes, stokrozen en witte huizen, de kleine havens, zoutpannen, oesterkwekerijen en geurige dennenbossen.

Meer informatie: de.iledere.com of www.holidays-iledere.co.uk

Vélo Forêt © Ora Production

Fietsen op het Île d’Oléron

Elk jaar investeert het Île d’Oléron in nieuwe fietspaden om ecologische en duurzame mobiliteit te bevorderen. Nu is er al 160 km aan fietsroutes, en dit wordt elke dag meer.

Nog meer zin in …

 Strandvakantie 

 Gastronomie