Bezienswaardigheden aan de Franse Atlantische kust

Wil je je op vakantie ontspannen, maar ook het vakantieland en de mensen leren kennen? Ook daarvoor ben je aan de Franse Atlantische kust aan het juiste adres: hier wissel je relaxte dagen op het strand af met uitstapjes naar unieke bezienswaardigheden. Er zijn hier zoveel interessante bezienswaardigheden en attracties, dat we op deze pagina slechts een kleine deel kunnen voorstellen. In elke regio wachten je veelzijdig cultureel erfgoed, spannende interactieve musea met de meest uiteenlopende thema’s, fascinerende vuurtorens, aquariums en nog veel meer.

Foto: Les Machines de l’Île © JD Billaud

 

Op zoek naar tips voor uitstapjes tijdens je vakantie aan de Franse Atlantische kust? Van musea, vuurtorens en aquaria tot kerken en kloosters : vakantiegangers die erop uit willen tijdens hun vakantie aan de Côte Atlantique vinden in de badplaatsen van Pornic in het noorden tot Hendaye in het zuiden, maar ook in het achterland alles voor een onvergetelijke vakantie. Hier stellen we je enkele van de mooiste bezienswaardigheden langs de kust voor.

Der große Elefant der Machines de l'Ile in Nantes

Loire-Atlantique

Der Hafen von Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Vendée

Rochefort Ocean.

Charente-Maritime

Phare de Cordouan

Gironde

Die Estacade in Capbreton

Les Landes

Eine Famille in den Gassen von Bayonne

Biarritz - Pays Basque

Bezienswaardigheden in Loire-Atlantique:
oceaanstomers en mechanische wezens

De Grand Eléphant van Les Machines de l’Île in Nantes.

Loire-Atlantique heeft tal van attracties in petto voor vakantiegangers. Bijvoorbeeld de Grand Eléphant van Les Machines de l’Île in Nantes.
© LaVelodyssee-Aurelie-Stapf

Wer seinen Als je tijdens je vakantie in Loire-Atlantique ook bezienswaardigheden wilt bezoeken, heb je bijna teveel keuze. Alleen al in Nantes vind je met het Château des Ducs de Bretagne, de schilderachtige steegjes en de Machines de l’Île op de voormalige scheepswerf een keur aan afwisselende activiteiten voor het hele gezin. Als je geïnteresseerd bent in grote zeeschepen en de oceaan, biedt Saint-Nazaire met het museum Escal’Atlantic jong en oud de mogelijkheid om letterlijk onder te duiken in de fascinerende wereld van de scheepsvaart.

Het museum Escal’Atlantic in Saint-Nazaire

Saint-Nazaire begon als een eenvoudig dorp van waaruit loodsen de schepen door de monding van de Loire begeleidden. In de 19e eeuw groeide het uit tot een satelliethaven van Nantes en een belangrijke aanlegplaats voor trans-Atlantische bestemmingen, met regelmatige scheepsverbindingen naar Midden-Amerika en de Antillen. De afgelopen 20 jaar ontstond er een aantrekkelijk havengebied rond de voormalige onderzeebootbunker. Tegenwoordig kun je hier deelnemen aan bijzondere rondleidingen. Verken bijvoorbeeld eens het Escal’Atlantic, het belevenismuseum gewijd aan oceaanstomers, of bezoek de scheepswerf waar ’s werelds grootste cruiseschepen worden gebouwd, de Airbus-fabriek of een Franse onderzeeër uit de jaren 1950. Nog meer vakantieplezier in Saint-Nazaire vind je langs de promenade, op een van de twintig stranden, in de grote parken en nog veel meer plekken!

Meer informatie: https://www.saint-nazaire-tourisme.nl/bezienswaardigheden/de-attracties/escalatlantic/

 

Kinderen en volwassenen bekijk een tentoonstellin g in het museum Escal’Atlantic.

In het museum Escal’Atlantic wacht jong en oud een spectaculaire reis door de wereld van de oceaanstomers. © Jean-Claude Lemée

De Grand Eléphant van Les Machines de l’Île in Nantes.

Bij een bezoek aan de Machines de l’Îe mag je een ritje op de Grand Eléphant niet overslaan. © Guillaume Chevalier Photographe

 

Les Machines de l’Île in Nantes

Op het terrein van de vroegere scheepswerven, een plek die symbool staat voor het industriële erfgoed in de haven van Nantes, worden zeer ongewone machines gebouwd. Met dit innovatieve kunstproject krijgt het publiek indrukwekkende mechanische sculpturen voorgeschoteld.
Bestijg de reusachtige ijzeren olifant, le Grand Eléphant, draai enkele rondjes mee in de letterlijk fantastische Carrousel des Mondes Marins naar Jule Verne of vergaap je in de galerie met enorme dieren. De creaturen van Les Machines de l’Île fascineren jong en oud.
Meer informatie: https://www.lesmachines-nantes.fr/en/

Bezienswaardigheden in de Vendée:
visserij, outdooractiviteiten en het beste attractiepark ter wereld

Schilderachtige scheepjes in de haven van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Hier, in het visserijmuseum en elders in de Vendée valt veel te ontdekken en te beleven. © A. Lamoureux

Schilderachtige scheepjes in de haven van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Hier, in het visserijmuseum en elders in de Vendée valt veel te ontdekken en te beleven. © A. Lamoureux

In het wereldberoemde avonturenpark Puy du Fou in de Vendée beleef je een echte reis door de tijd, vol adrenaline en emotie. Als je het wat rustiger aan wilt doen, is het spannende en leerzame visserijmuseum Escal’Pêche in Saint-Gilles-Croix-de-Vie misschien iets voor jou. De Vendée is echt perfect als je een vakantie vol afwisseling zoekt voor het hele gezin. Bezoek bijvoorbeeld het Explora Parc, een attractie- en recreatiepark middenin het bos Pays de Monts, waar je natuur en actie ideaal kunt combineren.

Puy du Fou: het beste pretpark ter wereld

In het park Puy du Fou laat je de 21e eeuw achter je. Ga op reis door de tijd en kies zelf het tijdperk en de shows die je wilt bezoeken, evenals de gastronomie waarvan je wilt genieten!
Het hele gezin beleeft onvergetelijke ogenblikken in de Puy du Fou. Dit pretpark trekt veel bezoekers van over de hele wereld en is leuk voor jong en oud.
Meer informatie: https://www.puydufou.com/france/nl

Een kasteel waar vuur uitspuit in het pretpark Puy du Fou.

Een waar spektakel voor het hele gezin: het pretpark Puy du Fou.
© Stéphane-Audran

Twee mensen wandelen langs het museum Escal’Pêche in Saint-Gilles-Croix-de-Vie.

Het museum Escal’Pêche in Saint-Gilles-Croix-de-Vie staat helemaal in het teken van de visserij.
© F. Makhlouf

Escal’Pêche de Saint-Gilles-Croix-de-Vie: een interactief museum over visserij

Dit unieke museum ligt direct aan de haven van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. De permanente tentoonstelling Le voyage du poisson: de l’océan à l’assiette (De reis van de vis: van de zee tot op het bord) opent de deuren van de visserijwereld. Hier leer je hoe een visafslag (criée) functioneert en welke beroepen er te vinden zijn in de visserijsector.

Meer informatie: https://www.escalepeche-vendee.fr/

Avonturen in het bos in het Explora Parc in Saint-Jean-de-Monts

Het Explora Parc is een attractie- en recreatiepark midden in het bos van het Pays de Monts, dat al je gezinsleden vanaf 3 jaar avonturen in de natuur, sport en veel andere ongewone activiteiten biedt. In de afgelopen jaren zijn er telkens weer nieuwe avonturen toegevoegd, met als sportief hoogtepunt de accrobranche: een reeks parcoursen via touwen en kabels door de boomtoppen, waar je helemaal zelfstandig en zonder tijdslimiet van kunt genieten. Er zijn 10 avontuurlijke parcoursen plus twee extra parcoursen voor beginners. Daarnaast vind je in het Explora Parc nog andere activiteiten zoals laser tag, archery tag, boogschieten en virtual reality.

Meer informatie: https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/fiche/explora-parc-en/ 

Bezienswaardigheden in Charente-Maritime:
maritieme avonturen, historische stoomlocomotieven en een fascinerende dierenwereld

Rochefort Ocean.

Voel je een echte matroos in de klimtuin L’Accro-mâts in Rochefort in Charente-Maritime. © Julie Paulet

Voor spectaculaire bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens je vakantie in Charente-Maritime is Rochefort een hele goede keuze. In het Arsenal des Mers, met onder meer de Corderie Royale, het zeevaartmuseum en de klimtuin L’Accro-mâts zal je je echt niet vervelen. Het in Rochefort gebouwde fregat Hermione, normaal een van de attracties hier, wordt momenteel gerestaureerd in Anglet, de haven van Bayonne. Als alternatief kun je op het nieuwe tentoonstellingsterrein La Fabrique de l’Arsenal de vistrawler Noé bezichtigen. Een meeslepende tentoonstelling biedt kijkjes in de wereld van de scheepsbouw en de geschiedenis van de Hermione. Verder heb je ook de kans de reusachtige periscoop te ontdekken. In Saujon is een ritje met de trein Train des Mouettes een onvergetelijke belevenis en La Rochelle is met de prachtige oude binnenstad en de haven met aquarium een absoluut hoogtepunt voor het hele gezin.

Het zeevaartarsenaal L’Arsenal des Mers in Rochefort

Beleef maritieme avonturen met het hele gezin in het Arsenal des Mers (Arsenaal van de zeeën) in Rochefort. In Rochefort werd het fregat Hermione gebouwd en hier staat ook het ‘Grand Arsenal’, dat is gebouwd onder Lodewijk XIV. Het Arsenal des Mers biedt gloednieuwe avonturen voor toeristen rondom de opmerkelijke bezienswaardigheden die je hier vindt.

Leer zeemansknopen in de workshops in de Corderie Royale, de koninklijke touwslagerij.

Een ander avontuur is om als ingenieur in het want te klimmen in de Accro-mâts van het Musée national de la Marine: wandel van mast naar mast, klauter in het want en geniet op een hoogte van ruim 30 meter van het uitzicht over Rochefort en de rivier Charente.

Probeer ook het audiovisuele wandelpad Oceana Lumina in de Corderie Royale uit, ga op avontuur in het Escape-game in het Musée de la Marine ervaar de nieuwe machines in het arsenaal: de reuzenperiscoop en de grote kaapstander.

Oceana Lumina is een nieuwe belevenis die in 2021 is toegevoegd. Deze voor Europa unieke attractie voert je ’s nachts over een magisch pad in de buitenlucht. Zet al je zintuigen open en dompel je onder in de ervaring van vele digitale apparaten, met lichtinstallaties, decors, videoprojecties en een originele soundtrack. Dit brengt de belevenissen van een grote oceaanovertocht heel dichtbij.

In 2023 is een nieuwe attractie geopend: La Fabrique de l’Arsenal, in de voormalige werf waar de Hermione is gebouwd. Hier vind je een nieuwe, meeslepende tour met vier thema’s:

  • de geschiedenis van de Hermione;
  • de 1001 levens van de Noé;
  • een bezichtiging van de Noé (als het werk op de werf het toelaat);
  • de reuzenperiscoop.

Maak kennis met de wereld van de scheepsbouw, van houten tot stalen rompen, en met de vaardigheden van de mensen van het Arsenal maritime de Rochefort.

Meer informatie: https://www.rochefort-ocean.com/en 

Het indrukwekkende gebouw van de koninklijke touwslagerij Corderie Royale in het Arsenal des Mers in Rochefort.

Het indrukwekkende gebouw van de koninklijke touwslagerij Corderie Royale in het Arsenal des Mers in Rochefort. © Steven Boutin

Ontdek de boeiende reizen van het Arsenal des Mers in de harten van de mannen en beroepen binnen de marine.

Ontdek de boeiende reizen van het Arsenal des Mers in de harten van de mannen en beroepen binnen de marine. ©️ Chrystelle Ecale

Mensen staan naast de Train des Mouettes.

Een rit met de train des Mouettes is ook een reis naar het verleden.
© Thierry Avan

Een rit met de Train des Mouettes in Saujon

Beleef met je gezin of een groep vrienden een authentieke ervaring op de Train des Mouettes. In deze trein maak je een reis naar het verleden langs de monding van de Seudre, over een traject dat in 1876 is aangelegd om oesters te vervoeren. De trein wordt voortgetrokken door een van de twee stoomlocomotieven die zijn gebouwd in 1912 en 1891 – de oudste nog functionerende locomotief in Frankrijk en historisch erfgoed!

Meer informatie: https://www.traindesmouettes.fr/

Het aquarium van La Rochelle

In de drie miljoen liters zeewater in het aquarium van La Rochelle leven maar liefst meer dan 12.000 zeedieren! Het aquarium, een van de grootste particuliere aquaria in Europa, ligt midden in de stad tegenover de haven Vieux Port.
In de Galerie des Lumières duik je onder in een geheel andere wereld op een magische reis in de diepzee.

Meer informatie: https://www.aquarium-larochelle.com/en/

Twee mensen bekijken een haai in het aquarium van La Rochelle.

Neem een duik in de fascinerende wereld onder water in het aquarium van La Rochelle.
© Cécile Triballier

Flamingo's staan voor een boom en een rots in de dierentuin La Palmyre.

Een bezoek aan de dierentuin La Palmyre is een bijzondere belevenis voor kleine en grote dierenvrienden. © Sarah Gaudin

De dierentuin La Palmyre

De dierentuin La Palmyre ligt midden in een dennenbos van 18 hectare in de buurt van Royan. La Palmyre werd geopend in 1966 en is tegenwoordig een van de meest geliefde toeristische attracties in Charente-Maritime. Elk jaar bezichtigen 600.000 bezoekers de ruim 1600 zoogdieren, vogels en reptielen, verdeeld over 110 diersoorten.

De dierentuin is niet alleen een leuke attractie voor het hele gezin, maar speelt ook een belangrijke rol in het behoud van bedreigde diersoorten, in wetenschappelijk onderzoek en bij milieueducatie.

Meer informatie: https://www.zoo-palmyre.fr/en

De haven van La Cotinière

Het plaatsje La Cotinière, in de gemeente Saint-Pierre d’Oléron aan de westkust van Île d‘Oléron, heeft een kleine parel in de vorm van de haven. Dit is een klein paradijsje: geniet hier van de zon in de frisse morgenbries en sla de vissers gade terwijl  zij hun netten uitrollen. La Cotinière is de belangrijkste vissershaven in Charente-Maritime en de zevende vissershave in Frankrijk. Hier maak je kennis met de gang van zaken in de haven en de beroemde visafslag. De rondleiding door de vissershaven, die het Office de Tourisme organiseert, is zeer de moeite waard.

Meer informatie: https://www.oleroneiland.nl/ 

De haven van La Cotinière vanaf boven gezien.

De haven van La Cotinière © Thierry Richard OTIOMN

Luchtfoto van de citadel van Brouage.

Brouage © Île d’Oléron Marennes Tourisme

De citadel van Brouage

Île d’Oléron heeft nog een andere bezienswaardigheid: de Citadelle de Brouage. Volg een rondleiding en hoor de gids vertellen over de ongewone geschiedenis van deze stad, die met zijn vestingmuren ooit helemaal was omringd door zeewater. De rondleiding voert je van de Porte Royale naar de kerk, langs oude smederijen, de indrukwekkende Halle aux Vivres (tegenwoordig een museum, maar oorspronkelijk de opslagplaats voor de proviandering van het leger), de kuiperij en het kruitmagazijn Poudrière de la Brèche.

Meer informatie: https://www.oleroneiland.nl/ 

Bezienswaardigheden in de Gironde:
vuurtorens en de grootste stuifduin van Europa

De vuurtoren Phare de Cordouan aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

Staat sinds juli 2021 op de werelderfgoedlijst van UNESCO: de vuurtoren Phare de Cordouan, één van de toeristische hoogtepunten in de Gironde.
© Dominique Abit

In de Gironde nodigen fascinerende vuurtorens je uit om het landschap vanuit een geheel ander perspectief te bekijken. Majestueus torent de Phare de Cordouan (sinds juli 2021 op de UNESCO-werelderfgoedlijst) boven de zee uit. Vanaf de Phare du Cap Ferret heb je een uniek uitzicht op de stuifduin Dune du Pilat, een andere ‘must-see’-bezienswaardigheid in Gironde.

De vuurtoren van Cap Ferret

De stralend rode vuurtoren Phare du Cap Ferret bij het Bassin d’Arcachon is 57 meter hoog en heeft een trap met 258 treden. Hij is het hele jaar te bezoeken, in het hoofdseizoen dagelijks van 10 tot 19:30 uur. Geniet op de galerij van het schitterende panorama: zie de oesterbanken, de Dune du Pilat, het Île aux Oiseaux (vogeleiland), de zandbank van Arguin en natuurlijk de Atlantische Oceaan. Het bezoek omvat een interactieve wandeling die leuk is voor jong en oud.

Meer informatie: https://phareducapferret.com/ 

Een luchtfoto vanaf de vuurtoren Phare du Cap Ferret.

Het fantastische uitzicht vanaf de vuurtoren Phare du Cap Ferret. © David-Remazeilles

Mensen lopen over een zandduin De Dune du Pilat.

Dune du Pilat © David Remazeilles – Gironde Tourisme

De geheimen van de Dune du Pilat

Tussen de Atlantische Oceaan en het bos ligt de Dune du Pilat: met 2915 meter lengte, 616 meter breedte en een kleine 107 meter hoogte de grootste stuifduin van Europa. Dit fascinerende natuurmonument verandert continu.

Wanneer en op welke wijze is dit ontstaan? Hoe heeft het zich ontwikkeld? Welke planten en dieren leven hier?

Neem deel aan een van de excursies met gids en ontdek de geheimen van deze buitengewone Grand Site.

Meer informatie: www.ladunedupilat.com/en/  

De vuurtoren Phare de Cordouan

De Phare de Cordouan is de enige vuurtoren die in zee staat en geopend is voor het publiek!
De vuurtoren van Cordouan is een architectonisch meesterwerk op open zee. Hij rijst majestueus omhoog en toont daarbij de schoonheid van zijn gebeitelde steenblokken. Deze oudste vuurtoren in Frankrijk biedt met zijn hoogte van 67,5 meter een schitterend uitzicht als beloning voor het beklimmen van de 301 treden die naar het lichthuis leiden. Bezoek Cordouan, een van de laatste vuurtorens op zee, die in juli 2021 is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Meer informatie: https://www.phare-de-cordouan.fr/english.html

Mensen wandelen richting de vuurtoren Phare de Cordouan.

De majestueuze Phare de Cordouan. © CDT17

Bezienswaardigheden in Les Landes:
watervliegtuigen, vuurtoren en visserij

De Estacade in Capbreton.

De Estacade in Capbreton. © CDT40

Les Landes staat bekend om eindeloze stranden en fantastische surfspots. Maar als je daarnaast ook nog behoefte hebt aan cultuur en bezienswaardigheden, ben je hier ook op de juiste plek. Het Musée de l’Hydraviation in Biscarosse biedt een blik op de fascinerende wereld van de watervliegtuigen. Vanaf de vuurtoren Phare de Contis kun je de oceaan en de bossen van Les Landes van bovenaf bekijken en in het vissersplaatsje Capbreton staan de schatten van de Atlantische Oceaan centraal.

Het watervliegtuigmuseum Musée de l’Hydraviation in Biscarosse

In het Musée de l’Hydraviation in Biscarrosse maak je kennis met de wonderbaarlijke geschiedenis van het watervliegtuig. Deze wordt hierbij gekoppeld aan de geschiedenis van Biscarosse zelf en de betekenis die de stad voor dit fenomeen heeft. Het Musée de l’Hydraviation, dat is aangewezen als Musée de France, bevindt zich op het voormalige Latécoère-terrein. Hier duik je onder in de wereld van trans-Atlantische vluchten naar New York tijdens het gouden tijdperk van de watervliegtuigen.

In een reis door de tijd ontdek je de fabelachtige geschiedenis van deze luchtschepen. Voor kinderen zijn er diverse mogelijkheden om spelenderwijs deze geschiedenis te onderzoeken.

Een echte aanrader is de nieuwe aanwinst van het museum: een Grumman Albatross met een spanwijdte van 25 meter. Dit museumstuk is een unieke aanvulling op de collectie en iets wat je bij je bezoek beslist niet mag overslaan.

Meer informatie: https://www.hydravions-biscarrosse.com/ 

Een tweedekker-vliegboot van Donnet-Lévêque in het watervliegtuigmuseum in Biscarrosse.

Een tweedekker-vliegboot van Donnet-Lévêque in het watervliegtuigmuseum in Biscarrosse. © M. Rau

Zonsondergang met op de achtergrond De Phare de Contis.

De Phare de Contis. © Tourismelandes, Yohan Espiaube

De vuurtoren Phare de Contis

Wanneer je rondwandelt in Saint-Julien-en-Born kun je de enige vuurtoren van Les Landes niet over het hoofd zien. Via de 183 treden bereik je de galerij op een hoogte van 38 meter, van waaraf je een uniek uitzicht van 360° hebt op de oceaan en het bos van Les Landes. Als je last hebt van hoogtevrees, kun je de beklimming overslaan.

Meer informatie: https://www.landes-vakantie.com/ 

De haven van Capbreton en de vismarkt

Capbreton werd al in de 14e eeuw de ‘stad der 100 kapiteins’ genoemd. En dat is te begrijpen, want van oudsher draait alles hier om de visserij. Ontdek de haven, die na een roemrijke geschiedenis van ruim zeven eeuwen als visserijhaven veranderde in een jachthaven. De pier l’Estacade, het symbool van de stad, werd gebouwd tijdens het Tweede Keizerrij, onder Napoleon III. Aan de voet van het havenmeesterkantoor vindt het hele jaar door de vismarkt plaats in de Criée de Capbreton. Hier bieden de vissers hun dagvangst aan, met onder meer tong, dorade, inktvis (hier chipirons genoemd), heek, dors en ombervis.

Meer informatie: https://www.atlanticcoast-landes.com/  

De haven van Capbreton.

De haven van Capbreton. © Landes Atlantique Sud

Bezienswaardigheden in Biarritz – Pays basque

Een gezin loopt door een straat in Bayonne.

De steegjes van Bayonne nodigen uit tot slenteren en ontdekken.

Frans-Baskenland lonkt met charmante, historische plaatsen zoals Biarritz, Bayonne en Saint-Jean-de-Luz. Overal vind je hier cultuur, musea en lokale specialiteiten. Het aquarium van Biarritz en de Cité de l’Océan zijn niet alleen interessant voor de kinderen!

Het aquarium en de Cité de l’Océan in Biarritz

Ervaar de wereld van de zee van dichtbij in het aquarium en de Cité de l’Océan in Biarritz.
Hier ga je op reis door de onderwaterwereld van de Golfstroom, van de Golf van Biskaje tot aan de Caribische Zee. In dit prachtige art-decogebouw aan zee vind je meer dan 5000 vissen en andere wezens, zoals angstaanjagende en fascinerende haaien. Een absoluut hoogtepunt voor kinderen is het voeren van de zeehonden, wat je twee keer per dag kunt meemaken. Nog leerzamer is de moderne Cité de l’Océan. Hier maak je een uniek en verrassend surfavontuur in ‘virtual reality’ mee, waarin je je helemaal op zee waant!

Meer informatie: www.aquariumbiarritz.com/en/ 

Twee mensen kijken door het glas van het aquarium van Biarritz.

Dichtbij de zeebewoners in het aquarium van Biarritz
© Laurent Garcia Biarritz Ocean

Nog meer zin in …

 Natuur 

 Shoppen