La vie est belle in Les Landes: eindeloze zandstranden, kalmte en rust, kleine dorpjes en charmante stadjes. Het zuiden van het département Les Landes, van Courant d’Huchet zuidwaarts naar Boucau, is een stukje Franse Atlantische kust vol (watersport)-avontuur, prachtige natuur en culinaire hoogtepunten. De idyllische sfeer en het indrukwekkende landschap beloven je een heerlijke vakantie. Wij laten je zien waarom deze bestemming aan de Atlantische kust rond Capbreton (de enige havenstad in Les Landes) zo uniek is en niet alleen bij surfers in hoog aanzien staat. En natuurlijk vertellen we wat je hier allemaal in één dag kunt beleven!

Zandstranden in Les Landes

Les Landes onderscheidt zich met zijn eindeloze zandstranden (© Landes Atlantique Sud)

Hoogtepunten

Zien:

 

Marais d'Orx

Genieten van de natuur in Marais d‘Orx (© Sébastien Chebassier)

Proeven: De zuidkust van Les Landes is een waar paradijs voor gastronomen. En dat is niet verwonderlijk, want de regio brengt uitstekende producten voort, zoals:

  • gans en eend, traditioneel opgefokt met voedermais
  • de witte aspergesoort ‘Les Sables des Landes’, heerlijk mals en vers
  • kiwi de l’Adour: een vitaminebommetje met een heerlijk aroma, onderscheiden met het Label Rouge

 

Eendenborst

Eendenborst (magret de canard) is een van de heerlijke specialiteiten uit Les Landes (© Qualité Landes)

Niet missen:

  • Surfen op de beste surfspots, zoals Moliets, Vieux-Boucau, Messanges, Soustons, Capbreton, Labenne, Hossegor of Seignosse. In Les Landes vind je ook de beste surfscholen. Waag je aan een cursus voor beginners of perfectioneer je skills in het surfen, suppen, kajakken, kitesurfen en vele andere watersporten!
  • Strandleven: De bijna eindeloze stranden vormen de verbinding tussen diverse kustplaatsen die elk een eigen flair bieden: Labenne, Capbreton, Hossegor, Seignosse, Soustons, Vieux-Boucau, Messanges en Moliets. Dankzij het doorlopende zandstrand en de beschermende duinenrij is dit deel van de Franse Atlantische kust een ideale plek om te ontspannen en watersporten te beoefenen.
  • De enige haven van Les Landes, de haven van Capbreton, met een lange maritieme geschiedenis, ligt direct aan de Atlantische Oceaan.
Capbreton jachthaven

De jachthaven van Capbreton (© Landes Atlantique Sud)

Tips voor een dag aan de zuidkust van Les Landes

Wat te doen in de ochtend

Liefhebbers van natuur en fietstochten kunnen hun hart ophalen met de vele fietspaden in Landes Atlantique Sud. Deze zijn ideaal om meteen al ’s ochtends de regio op de fiets te gaan verkennen. Als je dat te inspannend is, kun je ook bij Trott’In Landes in Messanges een elektrische terreinstep huren.

Les Landes fietsen

Heerlijk ontspannen te fiets de kust en het binnenland van Les Landes ontdekken (© Landes Atlantique Sud)

Maar misschien zoek je liever afkoeling in of aan het water? Meren zoals het Lac de Soustons, de oceaan en ook de rivieren in Les Landes bieden vele mogelijkheden voor watersport, van kanoën, vissen en zeilen tot ouderwets baden. Of bezoek een van de grote aquaparks en zwembaden in de regio.

In de dierentuin van Labenne kun je dieren van dichtbij observeren, meer leren over bescherming van bedreigde diersoorten en genieten van de rust in het bos. Bijzonder geliefd zijn de dwerggeiten die je kunt voeren en aaien.

Je lunch: enkele restauranttips

Le Grill du Lac: Fabrice en Emmanuelle ontvangen je in een rustige, ontspannen atmosfeer met panoramisch uitzicht op het Lac de Soustons. Geniet van de gerechten met verse producten.

Le Bistrot aan het Place de la Mairie in het centrum van Vieux-Boucau biedt een gezellige sfeer en een menukaart met verse streekproducten.

In het Ahoy, centraal in Capbreton gelegen, draait alles om heerlijke en veelzijdige barbecue-gerechten met specialiteiten uit de hele wereld, maar vooral uit Les Landes. Geniet ervan op het prachtige terras.

Uiteten in Les Landes

Als je van lekker eten houdt, biedt Les Landes bijna te veel om uit te kiezen (© Farid Makhlouf)

Wat te doen in de middag

Heb je na de lunch zin in een actief middagprogramma in de koelte van schaduwrijke bossen en de prachtige omgeving van het Lac de Soustons? De klimtuin Evad’Sport biedt klimparcours voor verschillende leeftijden en ervaringsniveaus. Maar je kunt meer doen dan door de boomtoppen jagen: Evad’Sport heeft ook surfen, suppen, zeilen en kajakken op het programma.

Als je je ’s ochtends nog niet op een plank in de golven van de Atlantische Oceaan had gestort, kun je dat ’s middags eenvoudig inhalen. Les Landes staat nu eenmaal bekend als een ultieme bestemming voor surfers! Leer surfen in de beste surfscholen en op de bekendste surfspots in de regio.

Sluit na alle activiteiten je dag af met een prachtige zonsondergang aan zee. Op de volgende webpagina vind je de beste plekjes voor een zonsondergang à la landaise: https://www.landesatlantiquesud.com/inspiration/nos-meilleurs-spots-de-couchers-de-soleil/.

Courant d'Huchet

Geniet in een pauze tijdens het surfen van het weidse landschap, zoals hier aan de Courant d’Huchet. (© Farid Makhlouf)

Shoppen en kunstnijverheid in Les Landes

Artiga (Magescq): deze specialist in Baskische stoffen biedt kleurrijke artikelen en cadeau-ideeën: tafellinnen, stoffen, modeaccessoires en decoratie voor betaalbare prijzen.

Pignada (Seignosse): het aanbod van dit label bestaat uit milieuvriendelijke kleding, prints en nog veel meer, alles geïnspireerd op de dennenbossen van de streek.

L’Aire du Temps (Moliets): in een gerestaureerde oude boerderij op een traditionele hofstede vind je lokale kunstnijverheid, conserven met specialiteiten uit de regio, piment d’Espelette, honing, kostelijke chocolade, wijn, bier en vele andere specialiteiten, plus Baskische stoffen, aardewerk, espadrilles en nog veel meer.

Baskische stoffen

Baskische stoffen zijn een populair souvenir voor thuisblijvers (© Landes Atlantique Sud)

’s Avonds genieten in Les Landes

Het ontwerp van het casino van Capbreton is geïnspireerd op Gaudi en biedt een unieke architectonische belevenis direct aan zee en de promenade. Het interieur doet denken aan een cruiseschip. Hier vind je een gezellige atmosfeer en een ruim aanbod aan entertainment, evenals een café en een brasserie met terras.

Het restaurant 70 Hectares… & l’Océan in Seignosse serveert verse en afwisselende seizoensgerechten met regionale inspiratie en kostelijke producten uit de zee.

Le Meltin’ Restaurant Bar Tapas (Moliets) is een restaurant met tapas-bar in Moliets waar je op het exotisch ingerichte terras ontspannen geniet van je lunch of diner. Of kom even bij van alle avonturen met een glas wijn en tapas.

Witte asperge

Heerlijke regionale producten, zoals witte asperge, sieren de menu’s van de restaurants in Les Landes (© Qualité Landes)

Je overnachting in Les Landes: een selectie van accommodaties

Het Baya Hôtel & Spa in Capbreton is een ideaal onderkomen voor een vakantie aan de zuidkust van Les Landes. Je vindt een restaurant met een uitgelezen regionale cuisine, een panoramabar met uitzicht op zee en een ruim wellness-aanbod met traditionele Thaise behandelingen en een sauna.

De Camping Yelloh! Village Sylvamar in Labenne is prachtig gelegen tussen bos, duinen en zee. Met een optimale mix van entertainment en ontspanning is een geslaagde vakantie gegarandeerd. Een reusachtig waterpark met verwarmd water, reuzenglijbaan en een binnenzwembad biedt waterplezier voor het hele gezin. Alleen hier vind je ook nog een vulkaankrater met stromende lava en bruisende glijbaan.

Camping Yelloh! Village Sylvamar

Een paradijs voor het gezin: de camping Yelloh! Village Sylvamar in Labenne (© Landes Atlantique Sud)

Als je het liever wat rustiger aan doet, is de Salty Woods Lodge in Soustons precies wat je zoekt. Tussen de oceaan en het meer, omgeven door dennenbomen, ontwaak je bij het ruisen van de branding en het gekwetter van de vogels. Ideaal om het rumoer van het dagelijks leven van je af te zetten en te genieten van de natuur, met je gezin of met vrienden.

Je reis naar Les Landes

Met de auto:

  • Vanaf Bordeaux in 2 uur
  • Vanaf Montpellier in 5 uur
  • Vanaf Parijs in 7 uur
  • Vanaf Lille in 10 uur
  • Vanaf Straatsburg in 11,5 uur

Met de trein:

  • TGV-stations in Dax en Bayonne
  • Lokale treinen (TER) rijden naar Saint-Vincent-de-Tyrosse en Labenne

Gratis parkeren in Capbreton:

  • Parking Santocha / Impasse Beausoleil in Capbreton
  • Parking du Gaillou / Avenue du Gaillou in Capbreton
  • Parking du Stade / Avenue du Maréchal Leclerc in Capbreton
  • Parking des Écoles / Avenue Michel de Montaigne in Capbreton
  • Parking de la Piste / Chemin de la Mer in Capbreton
  • Parking des Océanides / Allées des Ortolans in Capbreton

Oplaadpalen voor elektrische voertuigen in Capbreton:

  • Rue des Basques / 40130 Capbreton
  • Rue de l’Isle de Capbreton / 40130 Capbreton
  • Parking du pont Lajus / Avenue Du Maréchal Leaclerc, 40130 Capbreton
  • Rue des Écureuils / 40130 Capbreton

Standplaatsen voor kampeerauto’s: Parking des Océanides / Allées des Ortolans in Capbreton

Informatie voor het plannen van je volgende vakantie in Les Landes vind je hier (Duits) of hier (Engels).

Titelfoto: © Landes Atlantique Sud