“Ici, on mange bien!” Deze zin zul je overal aan de Franse Atlantische kust te horen krijgen, als je wil weten wat de betreffende regio zo speciaal maakt. En inderdaad: of het nu gaat om de beroemde oesters van Marennes-Oléron, de zoute aardappelen van het Ile de Noirmoutier of de wereldberoemde Piments d’Espelettes, elke kuststrook serveert culinaire specialiteiten die je zeker moet proberen.

Duurzaam, regionaal, seizoensgebonden en simpelweg délicieux

Het zijn juist deze lokale producten waarmee de keukens van de hippe restaurants aan de Franse westkust bij voorkeur werken. De chef-koks hechten bijzonder veel waarde aan het gebruik van verse (biologische) producten. Hiermee toveren ze originele en creatieve gerechten op tafel – het liefst zonder voedsel te verspillen. Of het nu in de kustplaatsen is of direct aan het strand, met de voeten in het zachte zand: ontdek innovatieve gastronomische concepten die veel verder gaan dan het gewone restaurantbedrijf.

Hier zijn onze restauranttips voor fijnproevers – van noord naar zuid

Een restaurant aan het strand van de Atlantische Kust in Frankrijk.

Geniet van je maaltijd met je voeten in het zand: ‘Nina à la plage’ in Pornichet 
© Nina à la plage

 Loire-Atlantique:

  • La Fontaine aux Bretons in Pornic: een authentieke keuken met producten uit de eigen, grote moestuin.
  • In La Cabane à Huîtres in Mesquer geniet je van verse, smakelijke oesters en andere zeevruchtengerechten.
  • Bij Nina à la Plage in Pornichet weet je niet meer waar je moet kijken; op de fraai opgediende borden of op het fantastische zandstrand waar deze ‘bistrot maritime’ zich bevindt.
  • In Les tontons nageurs in La Bernerie-en-Retzkrijg je honderd procent verse gerechten geserveerd, gemaakt van lokale ingrediënten (vis, vlees en vegetarische gerechten) – direct aan het fijne zandstrand!

Vendée:

  • Le Pousse-Pied: vers uit de zee en seizoensgebonden – dat is het devies van dit gastronomische restaurant in La Tranche sur Mer. Chef-kok Anthony Lumet was pas 27 jaar toen hij al zijn eerste Michelin-ster kreeg! Tip: hier kun je voordelig lunchen voor ongeveer 20 euro.
  • Het restaurant La suite s’il vous plaît in Les Sables d’Olonne biedt moderne, verfijnde en originele gerechten. Chef-kok Mélanie Sire heeft ervaring opgedaan bij Paul Bocuse in Florida en bij Joël Robuchon in Parijs. Ze heeft de titel ‘Maître Restaurateur’. Deze onderscheiding krijgen chef-koks die zich toeleggen op zelfbereide gerechten met verse, natuurlijke producten met korte transportketens.
  • De samenwerking ‘Cuisine montoise‘ is een initiatief van verschillende restaurants uit de streek rond Saint-Jean-de-Monts. De doelstelling: De regionale keuken meer bekendheid geven. Deze restaurants doen mee: Le glajou, La Quich’notte, l’Estran, Le Robinson, Le petit Saint Jean, La Villa, La Langoust’in, l’Espadon en Chez Bastien.
  • Au Fil des Saisons in Saint-Hilaire-de-Riez biedt een lokale en seizoensgebonden keuken.
  • Bij de strandbar Le Bécot, ook in Saint-Hilaire-de-Riez geniet je van hoogwaardige biologische producten van lokale partners én van een prachtig uitzicht over het strand La Plage des Becs!
Een bord met mooi opgemaakt eten bij Pousse Pied aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

Niet alleen een lust voor het oog: eten bij Pousse Pied
© Pousse Pied

Een schaaltje met eten in een restaurant aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Hier vind je typische gerechten uit de regio: La Quich’notte doet mee aan het initiatief ‘Cuisine montoise’
© Amandine Da Silva Pinto

De ingang van het restaurant La Fabuleuse Cantine in La Rochelle.

In La Fabuleuse Cantine in La Rochelle is het fabelachtig genieten
© La Fabuleuse Cantine

Interieur van Hôtel Mercure Rochefort La Corderie Royale in Frankrijk.

De gasten van het restaurant in het Hôtel Mercure Rochefort La Corderie Royale genieten van een fantastisch uitzicht op de Koninklijke Touwslagerij
© Hôtel Mercure Rochefort La Corderie Royale

Charente-Maritime

  • La Fabuleuse Cantine in La Rochelle verrast zowel met een duurzaam georiënteerde, creatieve zero-waste-keuken als, sinds juli 2019, met culturele events.
  • De twee oprichters van het nog jonge merk JUSTE delen niet alleen dezelfde voornaam, Romain, maar ook hun overtuiging en wens om het genot van zeevruchten voor iedereen toegankelijk te maken. Geniet van creatieve zeevruchtgerechten in het restaurant (61 allée du Phare in Saint-Clément-des-Baleines), maak gebruik van de cateringservice of koop de verse producten uit de zee in de Epicerie Marine om ze later thuis te bereiden.
  • De L’insulaire op het Île d’Aix, direct aan de Place Austerlitz in het midden van het versterkte dorp Île d’Aix, biedt een heerlijke regionale bistrokeuken.
  • Het Hotelrestaurant des Mercure Corderie Royale in Rochefort is gevestigd in een historisch gebouw van het Arsenaal van Rochefort, aan de oevers van de Charente. Hier kun je genieten van de Franse keuken met bistrokarakter en lokale producten.

Gironde

  • ONA is een veganistisch gastronomisch restaurant in Arès. Eigenaresse Claire Vallée haalt haar verse, lokale en seizoensgebonden biologische producten bij gecertificeerde biologische producenten uit het Bassin d’Arcachon en de Gironde. Hernieuwbare energie, compostering van afval en gestart vanuit een crowdfunding-campagne – een spannend concept!
  • La Fleur au fusil in Saint-Vivien-de-Médoc: originele sfeer, lokale producten en sympathieke gastheren.
  • La Villa Costes in Lacanau: restaurant met lounge, cocktails en bistrosfeer.
Het terras van Villa Costes in Lacanau, Frankrijk.

Ontspannen en genieten in de Villa Costes in Lacanau
© Instasophye

Het terras van Chez Flo in Parentis-en-Born aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Chez Flo in Parentis-en-Born © M. Rau

Les Landes

  • Bij Le Bistrot Balnéaire in Hossegor komt alles vers uit de oceaan: visgerechten, à la plancha, gegrild, sushi of zeevruchten.
  • Chez Flo in Parentis verrast altijd met nieuwe creaties op basis van ingrediënten van lokale en regionale producenten. Herinrichting van het restaurant in 2020.

Pays Basque

  • L’Antre in Bidart: verse en moderne marktkeuken, allemaal 100 procent zelfgemaakt van verse, lokale biologische producten.
  • Anthony Orjollet biedt sinds 2019 in zijn Restaurants Epoq midden in Biarritz een moderne, duurzame en lokale keuken in een stijlvolle ambiance Farmily &Co in Bayonne is misschien geen restaurant, maar wie bewust duurzaam wil eten en de voorkeur geeft aan lokale producten, vindt in deze speciale levensmiddelenwinkel kwaliteitsproducten uit de regio: vleesproducten, vis, groenten & fruit, delicatessen en nog veel meer.
  • Bij Eztika in Saint-Jean-Pied-de-Port een vergelijkbare situatie: hier kun je (biologische) producten krijgen van ongeveer 20 Baskische boerderijen.
Een bord tapas geserveerd aan de Atlantische Kust in Frankrijk.

In het Franse Pays Basque is ook de Spaanse invloed merkbaar: heerlijke tapas zijn overal te vinden © CDT64 A. Salaun

Trek gekregen? Probeer deze adressen dan tijdens je volgende vakantie aan de Franse Atlantische kust. Wij horen graag wat je ervan vindt, bijvoorbeeld op onze of via Instagram. Bon appétit!

 

Beeldbron coverfoto: La Fleur au Fusil