Leestijd: 6 minuten
Wissel jij in je vakantie ontspanning af met actie? De Franse Atlantische kust biedt hiervoor alle gelegenheid. Naar buiten, de natuur in, is hier het devies! Niet alleen vind je hier bewegwijzerde fietsrouteswandelroutes en klassieke watersporten, maar bij een vakantie aan zee komen ook nog ongewone sportieve activiteiten. Of je nu een beginneling bent of een door en door getrainde atleet: wie zin heeft in beweging, vindt hier een passende activiteit.

1) Loire-Atlantique: zo ver als de wind je brengt

Brede zandstranden, een perfecte bries en eindeloze ruimte: Saint-Brevin biedt als ville de glisse (‘stad van de glijsporten’) de beste condities voor snelle sporten aan of in het water. Watersportfanaten vinden hier telkens nieuwe uitdagende activiteiten. Aan de uitgestrekte stranden van Loire-Atlantique kun je praktisch alles leren: van strandzeilen en catamaran tot windsurfen, kitesurfen en suppen. Waaghalzen kunnen aan de slag met wingsurfen, een spannende combinatie van windsurfen, kitesurfen en foilen.

Meer informatie: https://en.saint-brevin.com/

Drie mensen blowkarten op het strand van de Atlantische Kust in Frankrijk.

Frisse lucht en uitzicht op zee: strandzeilen op de uitgestrekte stranden van Loire-Atlantique
© Pascal Beltrami

2) Suppen op de Courant de Contis

Drie mensen suppen op de Courant de Contis is Frankrijk.

Suppen midden in de natuur op de Courant de Contis
© Sophie Pawlak

Suppen ofwel stand-up paddle surfen is in korte tijd zeer populair geworden. En dat is te begrijpen, want je leert het staand peddelen snel. Bovendien is het een aantrekkelijke combinatie van sportieve inspanning met meditatieve ontspanning. En die ontspanning vind je vooral als het midden in de ongerepte natuur supt. Het natuurgebied van Courant de Contis is een paradijs voor suppers en kanoërs. De kustrivier kronkelt zich over een lengte van 10 kilometer door groene moeraslandschappen en wouden voordat hij in de Atlantische oceaan uitmondt. En omdat suppen helemaal niet moeilijk is, kun je je helemaal concentreren om de idyllische natuur om je heen. Geniet van de vrijheid! Een toer hier duurt ongeveer 2,5 uur.

Meer informatie: https://www.cotelandesnaturetourisme.com/destination/experiences/descente-du-courant-de-contis/

3) Voel je Indiana Jones: kajakken in Saint-Vivien-de-Médoc

Als echte avonturier zal de ‘jungle’ in de Médoc, vlakbij het dorp Saint-Vivien-de-Médoc, je zeker bevallen: in je kajak of kano glijd je door ongerepte landschappen en geniet je vanaf het water van de zeer diverse fauna op het Chenal de Gua en de veelsoortige flora. Je ziet al snel waarom dit gebied ook wel de ‘kleine Amazone’ wordt genoemd.

Op dit 6 kilometer lange traject kun je heerlijk ontspannen, terwijl je gelijk je armspieren traint. Het beginpunt is de haven van Saint-Vivien-de-Medoc – Ecluse du port, tussen juni en september.

Ideaal voor gezinnen zijn de kanotochten op het Lac de Hourtin, het grootste natuurlijke zoetwatermeer in Frankrijk. De kano’s voor 1 tot 4 personen bieden ruim plaats om rustig te genieten van het prachtige landschap op het rustig kabbelende water.

Plein R’ Loc, in Hourtin, https://www.pleinrloc.com/
Kano’s voor 1-4 personen voor tochten op het Lac d’Hourtin
Van mei tot september

Luchtfoto van een kajak in de natuur bij Saint-Vivien-de-Medoc.

Kajakken in de “kleine Amazone”, vlakbij Saint-Vivien-de-Médoc
© 1 duvet pour 2

4) Sport rondom het eiland: kanoën en surfen op Île de Ré

Kanufahren auf der Ile de Ré

Kanoën door de moeraslandschappen van Île de Ré
© Yann-Werdefroy

Een vakantie op een eiland met een ander perspectief: ontdek Île de Ré vanuit een kano in de baai Fier d’Ars aan de westkust van het eiland. Tijdens deze tocht vertellen gidsen over de geschiedenis van Île de Ré en maak je kennis met de plaatselijke flora en fauna. Een onvergetelijk avontuur met het gezin of vrienden.

Met de kano kun je ook de zoutpannen van het eiland verkennen en zo dit duizenden jaren oude handwerk van heel dichtbij beleven.

Voor meer actie moet je aan de surfspots in het noorden en oosten van het eiland zijn: in het noorden belooft Ptit Bec je een dosis adrenaline; iets naar het oosten ligt Pointe du Lizay, waar je kunt surfen te midden van duinen en dennenbossen.

Meer informatie: https://www.holidays-iledere.co.uk/

5) Pelota: de Baskische volkssport

Heb je wel eens gehoord van pelota of, op z’n Frans, pelote? Aan deze traditionele Baskische balsport kun eigenlijk niet ontkomen tijdens je vakantie in het zuidelijke deel van de Franse Atlantische kust.

Deze sport stamt af van het traditionele jeu de paume, een van de voorlopers van het moderne tennis. Er zijn twee of vier spelers, die gebruik maken van hun blote handen of, bij de variant cesta punta, van een chistera (een schepvormige handschoen, gevlochten van kastanjehout), of een houten racket, de pala. Dit is met recht een hogesnelheidssport sport te noemen: de pelota raast met ruim 200 km/u op de spelers af! De speelvelden worden fronton genoemd. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je in Baskenland een dorp zonder een fronton vindt.

De sport heeft een lokaal karakter, maar is in de loop der jaren ook uitgegroeid tot een echte professionele aangelegenheid.

Als je interesse in deze sport is gewekt, kun je een beginnerscursus boeken in Bidart. Hier leer je de beginselen van de wereldkampioenen cesta punta, de broers Patxi en Jon Tambourindeguy. Zeker een ervaring die je lang bijblijft.

Meer informatie: https://www.biarritz-pays-basque.com/

Een man speelt Cesta punta in Frans-Baskenland.

Cesta punta, een typische sport uit Frans-Baskenland.
© Eric Leroy Photographies

6) Trail running en nordic walking in de Vendée

Vier mensen lopen hard in de Vendée.

Hardlopen in een schitterend decor: de trailroutes in de Vendée
© Antoine Bidet

Vergeet vooral je loopschoenen niet! Hier, in het pays de Saint-Jean-de-Monts hoeven hardloopfanaten en nordic walking-fans ook tijdens de vakantie niet hun favoriete bezigheid op te geven. Het gebied tussen de oceaan, duinen, bossen en moerassen is een waar paradijs voor outdooractiviteiten. In september 2019 werd hier het eerste trail- en nordic walking-parcours aan de Franse Atlantische kust geopend.

Het hele jaar door kun je gebruik maken van de volgende routes:

  • 12 trailroutes met een totale lengte van 202 kilometer door bossen en duinen
  • 5 nordic walking-routes met een totale lengte van ongeveer 46 kilometer

De routes zijn gemarkeerd en voorzien van wegwijzers. Je kunt PDF-bestanden met kaarten van de routes downloaden of GPX-bestanden voor je smartwatch.

Hier vind je alle informatie:

https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/

https://stationdetrail.com/en/stations/pays-de-saint-jean-de-monts-vendee-ocean

Titelfoto: © Michel Arnaud