Leestijd: 6 minuten
Als je op zoek bent naar paradijselijke, lange en vooral schone zandstranden, is de Franse Atlantische kust de ideale bestemming. Elk jaar weer komen vakantiegangers hier ook naartoe voor de ongerepte natuur met de zeer diverse flora en fauna. Gemeenten en vele particuliere initiatieven langs de kust willen ervoor zorgen dat dit ook in de komende jaren zo blijft. Met vindingrijke initiatieven en maatregelen willen ze zowel de lokale bevolking als toeristen bewust maken van het belang van milieubescherming. En iedereen kan hier actief aan meedoen: zo wordt milieubescherming leuk!

1) Clean-up door de Surfrider Foundation

De Surfrider Foundation, een wereldwijd actieve organisatie die zich inzet voor het algemeen belang, heeft als doel om de meren, rivieren, oceanen en de kustgebieden te beschermen. De Surfrider Foundation werd in 1990 opgericht door geëngageerde surfers en telt tegenwoordig ruim 12.000 leden. 

Als de bescherming van milieu en wateren je aan het hart ligt, bezoek dan tijdens je vakantie aan de Franse Atlantische kust de watersportcentra in Loire-Atlantique voor meer informatie over de activiteiten van de Surfrider Foundation. De leden organiseren bijvoorbeeld regelmatig Clean-up-acties, waarbij je snel in contact komt met gelijkgezinden.

Meer informatie: https://surfrider.eu/en/

2) Paardenkrachten voor schone stranden in Saint-Gilles-Croix-de-Vie

Pferde reinigen den Strand von Saint-Gilles-Croix-de-Vie

In Saint-Gilles-Croix-de-Vie helpen paarden de stranden schoon te houden. © M. Chaigneau

Het hoofdstrand van Saint-Gilles-Croix-de-Vie biedt de vakantiegangers een ongewoon schouwspel, dat het verleden lijkt op te roepen. Paarden trekken hier een soort rijtuig over het zand om afval te verwijderen. Een milieuvriendelijk alternatief voor het schoonmaken met een tractor, dat hier ook lange tijd werd toegepast. Na afloop wordt het verzamelde afval met de hand gescheiden. Met deze win-win-methode wordt niet alleen het ecosysteem beschermd: de paarden genieten ook van de tocht over het strand en helpen tegelijk de strandgasten erop te wijzen dat ze hun afval op de juiste manier moeten weggooien.

Meer informatie: https://www.payssaintgilles-tourisme.fr/

3) ‘EMMA’ garandeert een milieuvriendelijke vakantie in Saint-Jean-de-Monts

In het gebied rondom Saint-Jean-de-Monts garanderen meer dan 20 instellingen een milieuvriendelijke vakantie. Je herkent ze aan het unieke milieukeurmerk EMMA “Engagé pour une destination durable” (voor een duurzame vakantiebestemming). Dit initiatief ging ruim 10 jaar geleden van start en heeft als deelnemers bijvoorbeeld campings, restaurants, supermarkten, recreatiefaciliteiten en dergelijke. Zij verplichten zich er onder meer toe om hun energieverbruik te reduceren, meer van hun afval te recyclen, bij voorkeur gebruik te maken van niet-schadelijke transportmiddelen en de lokale flora en fauna te beschermen.

Als je je vakantie in de Vendée zo milieuvriendelijk mogelijk wilt doorbrengen, vind je op de volgende website een lijst met gecertificeerde deelnemers om je te helpen. Je herkent ze ter plaatse ook eenvoudig aan het logo.

Meer informatie: https://en.paysdesaintjeandemonts.fr/vendee-and-pays-de-saint-jean-de-monts/certification-labels/sustainable-tourism/ 

4) Voorlichting op het Île d’Oléron door de vereniging IODDE

Ein Lineal zum Messen der Muscheln bei der Gezeitenfischerei Pèche à pied

Bij een pêche à pied mogen alleen mosselen met een minimumgrootte worden verzameld. © Micky Shoelzke

Als je denkt aan de eilanden aan de Atlantische kust, dan denk je ook aan prachtige natuur. Op het Île d’Oléron zet de organisatie Ile d’Oléron Développement Durable (IODDE) zich in voor duurzame bescherming van de natuurlijke omgeving en de dierenwereld op dit eiland in Charente-Maritime. Op vier stranden zijn bijvoorbeeld ‘eikapselvangers’ geplaatst. Daarin kunnen strandbezoekers de lege eikapsels van roggen deponeren, die ze in het zand vinden. Om de twee weken worden de eikapsels opgehaald en onderzocht om te bepalen hoe de lokale roggenpopulatie ervoor staat.

De vereniging richt ook haar aandacht op de pêche à pied (te voet schelpdieren verzamelen) met informatie over de minimale grootte van mosselen en andere zeebewoners. Zo kunnen vakantiegangers deze geliefde activiteit op verantwoorde wijzen uitvoeren, zonder negatieve uitwerking op het milieu.

Meer informatie vind je op hun Facebook-pagina https://www.facebook.com/cpiemarennesoleron en op de website http://www.iodde.org.

5) Met de boot naar de Banc d’Arguin, met behoud van het paradijs

De zandbank Banc d’Arguin, bij de toegang tot het Bassin d’Arcachon, is een fascinerend natuurreservaat dat je vanuit Cap Ferret en de Dune du Pilat ziet liggen. De Banc d’Arguin is de grootste zandbank aan de kust van Gironde: bij eb is hij maar liefst 4 kilometer lang en 2 kilometer breed.
Dit kleine paradijs is een toevluchtsoord voor zeevogels, dat wordt beschermd met strenge voorschriften voor bezoeken per boot. Je mag bijvoorbeeld geen honden meebrengen, jagen, planten beschadigen of plukken, kamperen, afval achterlaten of met een boot aanmeren tussen zonsondergang en zonsopgang.

Meer informatie: https://www.arcachon.com/en/tourism/discovery/exceptional-locations/the-banc-darguin-sandbank/

6) Big’Up Cyclean: afval verzamelen op een e-bike in Mimizan

Milieubescherming kan ook leuk zijn, tenminste volgens de bedenkers van het initiatief Big’Up Cyclean in Mimizan (Les Landes). Sinds het voorjaar van 2019 worden hier de stranden, bossen en de omgeving van het meer op speelse en sportieve wijze bevrijd van afval. Een fantastische en nuttige activiteit, ook tijdens je vakantie aan de Atlantische kust!

Op e-bikes die ook het strand en bospaden aankunnen, rijd je samen met leden van Big’Up Cyclean door de natuur en verzamel je onderweg afval. Bij deze sportieve manier van milieubescherming leer je veel over zaken als vervuiling van de zee en het evenwicht in het milieu. Een deel van het verzamelde afval wordt op de gebruikelijke manieren gerecycled. De rest wordt door upcycling omgetoverd in kunstvoorwerpen of creatieve decoratie. 

Meer informatie: https://www.bigupcyclean.org/

7) Duurzaam shoppen bij Hopaal in Biarritz

Met goed geweten shoppen: als je graag winkeltjes afloopt tijdens je vakantie aan de Franse Atlantische kust, kun je dat heel goed combineren met milieubescherming. In de boetiek Hopaal in Biarritz vind je kleding die is gemaakt van gerecyclede materialen. Het grootste deel van deze kleding wordt geproduceerd in Frankrijk en een ander deel in Portugal, maar nooit verder dan 1000 kilometer van het atelier in Biarritz.

Meer informatie: Hopaal.com – 60 Avenue Edouard VII – Biarritz. https://hopaal.com/

8) Office de Tourisme Médoc Plein Sud: creatieve ideeën voor milieubescherming

Een bord in het bos van Medoc waar wordt gewezen op het belang van milieubescherming.

Overal in de Médoc wordt je gewezen op het belang van milieubescherming. © OT Médoc plein Sud

Op gebied van milieubescherming is de Médoc een echte pionier. Het in 2018 opgerichte Office de Tourisme Médoc Plein Sud werkt bijvoorbeeld helemaal zonder papier! Brochures zijn digitaal beschikbaar en praktische informatie kun je krijgen via e-mail of sms.

Een papiervrije toeristische brochure van een heel andere orde is de nieuwe Médoc-tas. Daarop is alle informatie afgedrukt die je als toerist in de Médoc nodig hebt: een landkaart van de Médoc met het Bassin d’Arcachon, de belangrijkste activiteiten met bijbehorende QR-codes en natuurlijk de contactgegevens van het toeristenbureau. De tas is gemaakt van 100% katoen en draagt het Oeko-Tex®-label en het Eve Vegan-label. Het drukken gebeurt bij een lokale drukkerij. Je krijgt de tas gratis bij de informatiebureaus van Médoc Plein Sud, die geopend zijn van april tot en met september.

Meer informatie: https://www.medocpleinsud.com/

Titelfoto © Stéphane Michel