Leestijd: 3 minuten

IJs met zoute karamel is een heerlijke en romige zoet-zoute lekkernij, perfect als je tussendoor wat wilt afkoelen of als origineel dessert. Producten met zoute karamel vind je aan de Franse Atlantische kust vooral in het noordelijke deel, zoals bijvoorbeeld in het département Loire-Atlantique. En dat ligt voor de hand, met de talrijke zoutpannen die de kenmerkende mozaïeken vormen in het landschap. In deze marais salants produceren de zoutwinners met traditionele methoden het edele fleur de sel, een product van buitengewone kwaliteit. Aan dit ingrediënt dankt de zoute karamel zijn kostelijke, onmiskenbare smaak.

Geniet tijdens je vakantie van ambachtelijk gemaakt ijs

Als je tijdens je vakantie zin krijgt in heerlijk ijs, biedt Loire-Atlantique je diverse ijssalons die zich specialiseren in ambachtelijk geproduceerd ijs. Ga bijvoorbeeld in Les-Moutiers-en-Retz naar Les Délices de l’Air Marin. Hier wordt op de eigen boerderij lekker romig ijs gemaakt van melk van eigen koeien. Uitbaters Gwendoline en Arnaud volgden meerdere opleidingen en stages in verschillende bedrijven en rondden ten slotte een opleiding af bij ijskampioen Gérard Taurin (Meilleur Ouvrier de France in 2000 en wereldkampioen ijsmaken in Turijn 2003). Samen bedachten zij diverse recepten voor ijs en sorbets en werkten daarbij samen met plaatselijke producenten (zoals Les Salines de Millac, La Brûlerie de Pornic, Le Curé Nantais, La bière Trompe Souris). In de maanden juli en augustus verkoopt Les Délices de l’Air Marin de specialiteiten in de eigen ijssalon aan de Place de l’Eglise Madame in Les Moutiers-en-Retz. Lijkt een cornet gezouten-karamelijs je wat? Of probeer het thuis eens zelf met ons recept voor gezouten-karamelijs.

De ijsspecialiteiten van Les Délices de l’Air Marin

De ijsspecialiteiten van Les Délices de l’Air Marin vind je ook in diverse winkels in Loire-Atlantique. © Les Délices de l’Air Marin

Dit is het recept voor gezouten-karamelijs uit Loire-Atlantique

Bereidingstijd: ca. 20 minuten + 12 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 35 cl verse volle melk
  • 15 cl slagroom
  • 4 vanillepeulen
  • 115 g suiker
  • 6 eidooiers

Voor de gezouten karamel:

  • 125 g boter
  • 250 g bruine suiker
  • 410 g ongezoete gecondenseerde melk
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel Fleur de Sel de Guérande
Het recept voor gezouten karamelijs

Gezouten-karamelijs is een zoet-zoute lekkernij. © Les Délices de l’Air Marin

Bereiding:

Het is het beste om de melk, de room, de over de lengte gehalveerde vanillepeulen en de helft van de suiker een dag eerder in een steelpan aan de kook te brengen. Neem van het vuur en laat alles trekken.

Voor de karamel: smelt de boter en de bruine suiker in de gecondenseerde melk op een matig vuur in een steelpan zonder deksel. Laat het mengsel zonder te roeren 5 tot 8 minuten koken. Neem van het vuur. Voeg het bakpoeder en de fleur de sel toe. Klop goed door en laat het afkoelen.

Klop de eidooiers met de resterende suiker tot het mengsel wit wordt. Meng de dooiers voorzichtig met de aangemaakte, gezeefde melk. Verwarm dit in een steelpan onder voortdurend roeren, tot de room een houten lepel “bedekt”. Schenk het dan onmiddellijk over in een koude kom om het koken te stoppen. Roer de gezouten karamel erdoor en laat het een nacht in de koelkast staan.

Doe het mengsel over in een ijsmachine. Als het ijs stevig is, bewaar het dan in een luchtdichte bak in de vriezer.

Titelfoto: Farid Makhlouf