Leestijd: 7 minuten

Les Sables d’Olonne is een prachtige reisbestemming in de Vendée, voor langere vakanties maar ook voor dagtochtjes als je ergens in de buurt vakantie houdt aan de Atlantische kust. Deze historische stad is gevormd door de nabijheid van de zee en de zucht naar avontuur van inwoners en bezoekers. In het legendarische kanaal midden in de stad gaan de zeilboten van start voor zeilwedstrijden om de wereld, zoals de beroemde Vendée Globe.

Deze hoofdstad van de oceaanraces is echter meer dan een paradijs voor de watersport. Met haar brede, natuurlijke stranden, dennenbossen en het marais d’Olonne heb je hier vele mogelijkheden om in de natuur te ontspannen en tot rust te komen. 

Ontdek het architectonische en maritieme erfgoed van de stand tijdens festiviteiten of bij stadsrondleidingen met een gids. De haven van Les Sables d’Olonne is de op drie na grootste van Frankrijk en daarvan profiteert natuurlijk ook de plaatselijke gastronomie.

Hoogtepunten in Les Sables d’Olonne:

Badplaatsarchitectuur in Sables d'Olonne

Typische badplaatsarchitectuur in Les Sables d’Olonne met prachtig versierde villa’s. (Foto: Farid Makhlouf)

Zien: De wijken quartier de l’île Penotte en quartier de la Chaume, de zoutpannen (marais d’Olonne) en het bos.

Proeven: La sole sablaise (zeetong uit Les Sables d’Olonne), chocoladespecialiteiten, het plaatselijke gebak gâche, brioche, zeevruchten.

Niet missen: De visafslag en kennismaken met de visserij; watersporten zoals zeilen, surfen of aqua walking (wandelen in de branding of waterlijnwandelen); wandelen op de strandpromenade Le Remblai; streekproducten proeven: wijnen van het domaine des Granges of het domaine St Nicolas, chocolade van chocolatier-wereldkampioen Vincent Vallée; fietsen of wandelen op de paden door het marais of in het bos of langs de kust

Le Remblai in Les Sables d'Olonne

Op de strandpromenade le Remblai flaneer je midden tussen de zee en de villa’s met hun badplaatarchitectuur. (Foto: Farid Makhlouf)

Suppen in Les Sables d'Olonne

Actieve ontspanning: op een stand-up paddleboard door het moeraslandschap bij Les Sables d’Olonne. (Foto: Farid Makhlouf)

Je ochtend in Les Sables d’Olonne

Het quartier de l’île Penotte

Als een openluchtmuseum: het quartier de l’île Penotte met mozaïeken van mosselschelpen op de gevels. (Foto: Farid Makhlouf)

Begin je dag in Les Sables d’Olonne met een wandeling in de voetgangerszone. Bij de centrale overdekte markt, gebouwd in de stijl van Gustave Eiffels, is het al behoorlijk levendig. Hier kan je de lekkerste plaatselijke specialiteiten proeven. 

Iets verder kom je op le Remblai, de brede strandpromenade van Les Sables d’Olonne, die je langs de villa’s in typische indrukwekkende badplaatsarchitectuur voert. Sla hier vooral niet de Walk of Fame van de Vendée Globe over.

Iets verder ligt het quartier Île Penotte, waar niet alleen kunstliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Danièle Arnaud Aubin, ook wel la dame aux coquillages (“de mosseldame”) genoemd, heeft hier de gevels versierd met kunstzinnige mozaïeken van mosselschelpen.

Je lunch in Sables d’Olonne: drie tips

Op zoek naar nieuwe smaken?

Doe mee aan een workshop bij de conserverie La Sablaise (alleen in het Frans). Of een wijn-en-spijs-workshop op het wijngoed Domaine St Nicolas (in het Engels). Een bezoek aan de winkel van chocolatier-wereldkampioen Vincent Vallée is ook zeer aan te bevelen.

Je middag in Les Sables d’Olonne

Na de lunch ben je misschien toe aan wat beweging, te voet of te fiets. Bijvoorbeeld over de paden door het marais d’Olonne, door het bos of langs de kust. Noordwaarts tot aan La Chaume of zuidwaarts naar Corniche du Puits d’Enfer tot Cayola.

Of je doet het wat rustiger aan en maakt met zeilboot P’tit Natien een zeiltocht op de Atlantische Oceaan met vrienden of familie. Meer informatie: Sports Nautique Sablais, https://sportsnautiquessablais.com/ 

Met een watertaxi vaar je over het kanaal naar het quartier de la Chaume, de meest schilderachtige wijk in Les Sables d’Olonne. Bezienswaardigheden die je hier vindt zijn: de kleine kapel prieuré St-Nicolas uit de 11e eeuw, de toren tour d’Arundel, het trompe-l’oeil-fresco aan het kerkplein, de woest kust met de vuurtoren Armandèche en de vuurtoren Les Barges, de steegjes achter de kaden en de jachthaven Port Olona.

’s Avonds kun je op de stranden plage de la Paracou of plage de Sauveterre de zonsondergang bewonderen.

Het Marais de l’Île d’Olonne

Het Marais de l’Île d’Olonne (Foto: Simon Bourcier)

Shoppen en kunstnijverheid in Les Sables d’Olonne

De producten van de conserverie La Sablaise

Heerlijke specialiteiten uit Les Sables d’Olonne: de producten van de conserverie La Sablaise. (Foto: Antoine Martineau)

  • Chocoladeproducten zoals les pavés du remblai en zoete lekkernijen vind je bij Carrée Gourmand aan de promenade Lafargue
  • De pâtisserie au Galion d’Or, rue des Halles (voor goede brioche)
  • Brasserieën: Bière opé, la Cabaude, la Garatelle
  • De conserverie la Sablaise https://lasablaise.fr 

In het centrum vind je nog veel meer winkeltjes met souvenirs, delicatessen en traditionele conservenproducenten.

Je avond in Les Sables d’Olonne

In het gourmet restaurant Loulou Côte sauvage in La Chaume dineer je direct aan zee: https://www.louloucotesauvage.com/

Cayola, dat eveneens aan de zee ligt, biedt een fantastisch uitzicht: https://www.le-cayola.com/  

Het restaurant L’Abissiou in het centrum van Les Sables-d’OlonneSables d’Olonne serveert gerechten met seizoensproducten uit de streek: https://www.labissiou.fr/ 

Je overnachting in Les Sables d’Olonne: een selectie van accommodaties

 

Je reis naar Les Sables d’Olonne: met de trein, de auto of het vliegtuig

Les Sables d’Olonne, gelegen aan de Atlantische kust tussen Nantes en La Rochelle, is het hele jaar door een populaire vakantiebestemming.

Met het vliegtuig: Vliegveld Nantes Atlantique, op 1,5 uur van Les Sables d’Olonne (vliegen vanaf Amsterdam, Berlijn, Frankfurt en Brussel) of vliegveld La Rochelle, op 1,5 uur van Les Sables d’Olonne (vliegen vanaf Brussel).

Met de trein: rechtstreekse TGV-verbinding vanaf Parijs naar Les Sables d’Olonne (3,5 uur), of overstappen in Nantes of La Roche-sur-Yon.

Met de auto: vanaf Parijs over de A11 via Le Mans of over de A87 via Angers.

Parkeren in Les Sables d’Olonne:  https://www.lessablesdolonne-tourisme.com/Sejourner/Circuler-et-stationner 

Oplaadpalen in Les Sables-d’Olonne voor elektrische auto’s: https://www.lessablesdolonne-tourisme.com/Sejourner/Circuler-et-stationner/Parkings-avec-bornes-electriques   

Standplaatsen voor kampeerauto’s: https://www.lessablesdolonne-tourisme.com/Sejourner/Campings-car  

Meer informatie voor je volgende vakantie in Les Sables d’Olonne vind je op https://www.destination-lessablesdolonne.co.uk/ (in het Engels).

Live-beelden vanuit Les Sables d’Olonne:

Titelfoto: Farid Makhlouf