Leestijd: 9 minuten

Het Bassin d’Arcachon is een groot natuurlijk bekken waarvan de inhoud twee keer per dag wordt ververst door de getijden. Dit landschap springt in het oog, langs de Atlantische kust, tussen de monding van de Gironde en Baskenland die grotendeels recht verloopt. Het gebied is bestemd voor oesterteelt, die hier op economisch en gastronomisch gebied een duidelijke invloed heeft. Daarnaast vind je hier indrukwekkende landschapselementen zoals de imposante Dune du Pilat en uitgestrekte dennenbossen, elegante badplaatsen zoals Cap Ferret, interessante architectuur in de wijk Ville d’Hiver in Arcachon en nog veel andere bezienswaardigheden. Eigenlijk te veel om in één dag te bezoeken. Maar als je niet veel tijd hebt of alleen maar een eerste indruk van dit unieke gebied wilt krijgen, vind je hier onze tips waarmee je je vakantiedag aan het Bassin d‘Arcachon optimaal kunt vullen.

Hoogtepunten bij het Bassin d’Arcachon

Zien: de Dune du Pilat, Arcachon met de wijk Ville d’hiver (‘Winterstad’), de vuurtoren Phare du Cap Ferret en de landtong van Cap Ferret, de wijk Le Moulleau in Arcachon.

Proeven: oesters uit de baai van Arcachon en Cap Ferret, het zoete gebak Les dunes blanches, kaviaar, plaatselijke bieren in de brasserieën rondom het Bassin d‘Arcachon.

Niet missen: het oestermuseum Maison de l’huître du Bassin d’Arcachon in Gujan-Mestras aan de haven Port de Larros, de oesterdorpen en oesterhavens rondom het Bassin met proeverijen bij de oestertelers; een boottrip rondom het vogeleiland l’Île aux Oiseaux met de cabanes tchanquées, paalwoningen voor de vissers.

oesters uit het Bassin d’Arcachon

Fijnproevers worden enthousiast van de oesters uit het Bassin d’Arcachon (Foto: SIBA)

De vuurtoren Phare du Cap Ferret

De vuurtoren Phare du Cap Ferret (Foto: Farid Makhlouf)

Je ochtend bij het Bassin d‘Arcachon

Start deze dag vol ontdekkingen met een bezoek aan de charmante stad Arcachon, waar je de bijzondere sfeer in de wijk Ville d’hiver (Winterstad) kunt ervaren tijdens een rondleiding of een gezellige rit in een klein toeristentreintje. Ontdek straten vol geschiedenis en elegante architectuur met de schitterende 19e eeuwse villa’s uit de belle époque.

Of verken de bruisende badplaats Cap Ferret: slenter over de markt met het veelzijdige en bonte aanbod van waren, bezoek de boetiekjes in de binnenstad en de wijk Mimbeau, waar de visserij en oesterteelt duidelijk hun stempel op hebben gedrukt.

Elke dag vinden rondom het Bassin d’Arcachon diverse weekmarkten plaats. Naast het warenaanbod heb je er ook veel gelegenheden om diverse culinaire specialiteiten uit de regio te proeven.

Als je meer lichaamsbeweging zoekt, kun je een fietstocht naar de oesterdorpjes op het schiereiland Lège-Cap-Ferret maken. Je kunt het gebied rondom het Bassin d’Arcachon trouwens heel goed verkennen op de fiets (dankzij in totaal 315 km aan fietspaden) of ook te voet.

 

Met de fiets kun je vele hoekjes van het Bassin d’Arcachon prima bezoeken

Met de fiets kun je vele hoekjes van het Bassin d’Arcachon prima bezoeken (Foto: SIBA)

met de boot het Bassin d’Arcachon leren kennen

Maar ook de boot is een prettige manier om het Bassin d’Arcachon goed te leren kennen (Foto: Farid Makhlouf)

Je lunch bij het Bassin d’Arcachon: tips voor restaurants

Als je wilt leren hoe je oesters opent, moet je in het Cabane du Mimbeau in Cap Ferret zijn. Na een workshop kunnen de deelnemers genieten van de verse zeevruchten in een schilderachtig decor met uitzicht op de Dune du Pilat.

Uitzicht op de Dune du Pilat heb je ook bij het Pinasse Café in het centrum van Cap Ferret. De menukaart biedt seizoensgerechten en regionale specialiteiten.

Als je een zoetekauw bent, kunnen we het restaurant van het 4-sterrenhotel Côté Sable in Lège-Cap-Ferret aanbevelen. Elke dag tussen 14-17:30 kun je hier genieten van het patisseriebuffet, met overheerlijke delicatessen uit eigen keuken.

En als we het over patisserie hebben, is hier nog een tip: de bekende chefpatissier Antony Prunet runt de verfijnde salon de thé La Pâtisserie de la Famille in het hotel Ha(a)ïtza in Pyla-sur-Mer.

Oesters openen vergt enige oefening

Oesters openen vergt enige oefening (Foto: Farid Makhlouf)

Je middag bij het Bassin d‘Arcachon

Na een versterkende lunch is het misschien tijd voor wat meer inspanning rondom het Bassin d’Arcachon. Een bezoek aan de imposante Dune du Pilat in La Teste-de-Buch is eigenlijk een must. Ervaar het indrukwekkende uitzicht op de wandelroute die over de gehele lengte van het duin (3 km) loopt. Maar ook de terugweg over het strand is fantastisch. Voor een nog bredere kijk op het adembenemende landschap kan je ook paragliden.

Een ander hoogtepunt in deze prachtige omgeving is het vogeleiland l‘Île aux Oiseaux. Je mag op dit eiland niet aan land, maar je kunt er wel op diverse manieren naartoe varen en de prachtige paalwoningen, de cabanes tchanquées, bewonderen. Maak bijvoorbeeld een tochtje op een pinasse, een traditioneel boottype uit deze streek, op een catamaran of met een kayak.

Na al die inspanning heb je wel wat rust verdiend, bijvoorbeeld op een van de vele stranden. Van de 40 km aan strand aan zee is het bekendste en grootste het Plage Pereire. Daarnaast zijn er nog de stranden Le Grand Crohot in Lège-Cap-Ferret, La Lagune in La-Teste-de-Buch en de stranden aan het rustige Lac de Cazaux. In Le Teich, Audenge, Lantion en Arès vind je speciaal aangelegde, bewaakte zwemplekken. Ideaal wanneer het eb is en natuurlijk perfect geschikt voor kinderen. Meer informatie over stranden bij het Bassin d’Arcachon vind je https://bassin-arcachon.com/en/our-essentials/the-beaches/.

Een zonsondergang op de Dune du Pilat is een onvergetelijke ervaring

Een zonsondergang op de Dune du Pilat is een onvergetelijke ervaring (Foto: SIBA)

Plage Pereire

Plage Pereire (Foto: SIBA)

Shoppen en kunstnijverheid bij het Bassin d‘Arcachon

 

De creatievelingen bij het Bassin d’Arcachon halen hun inspiratie uit de mooie omgeving en dat zie je terug in hun creaties:

Femer ontwerpt sieraden en leerwerk van vissenhuid en oesterschelpen.

Kokobelli maakt sieraden van plantaardig ivoor (noten van de ivoorpalm) en pijnappels.

Marée Haute Couture gaat uit van het principe van recycling en maakt kleding en leerwerk uit oude zeilen.

Liefhebbers van duurzame mode vinden bij Eïliem een assortiment van bohemienachtige kleding, die in het atelier bij het Bassin d’Arcachon worden gemaakt van natuurlijke materialen.

Femer

Femer (© La Teste-de-Buch et le Bassin d’Arcachon)

Een avond genieten bij het Bassin d‘Arcachon

Het restaurant Maison Nacre in Arès is de plek waar liefhebbers van een verfijnde cuisine terecht kunnen. Adeline Lesage en Marc-Antoine Lepage serveren hier gerechten die de zinnen en emoties prikkelen.

Op het schiereiland Lège-Cap-Ferret heeft de gerenommeerde kok Mélanie Serre, die vroeger werkte in het atelier Joël Robuchon Etoile, onlangs de Auberge du Bassin in Claouey overgenomen. Dat belooft culinaire hoogtepunten!

Ook sterk aanbevolen is de brasserie Laca Boïates in La Teste-de-Buch. Hier kun je niet alleen heerlijk dineren, maar ook de brouwerij bezichtigen en het hier gebrouwen bier proeven.

                                                                                                 

Het Bassin d’Archachon is een paradijs voor fijnproevers

Het Bassin d’Archachon is een paradijs voor fijnproevers (Foto: Farid Makhlouf)

Bij veel restaurants in Cap Ferret kun je direct aan het water dineren

Bij veel restaurants in Cap Ferret kun je direct aan het water dineren (Foto: SIBA)

Je overnachting bij het Bassin d’Arcachon: een selectie van accommodaties

Hotels:

Campings:

Na de bosbranden van 2022 zijn de campings bij de Dune du Pilat (La Teste-de-Buch) in de buurt van Pyla-sur-Mer, zoals bijvoorbeeld Les Flots Bleus, in 2023 weer geopend.

De camping Les Pastourelles in Lège-Cap-Ferret heeft sinds april 2023 het duurzaamheidskeurmerk Refuges LPO, als onderscheiding voor de inzet ter bescherming van vogelsoorten en biodiversiteit. Je vindt hier een delicatessenwinkel en verschillende accomodaties, van een lodgetent of bivak, camper en premium-cabane tot standplaatsen voor tenten. Het uitzicht op het Bassin d’Arcachon krijg je erbij.

De camping Huttopia Arcachon, die in 2022 is geopend, heeft onlangs het aanbod voor bedrijven uitgebreid met een nieuwe conferentieruimte. De camping is een schoolvoorbeeld voor duurzaam toerisme.

Vakantiehuisjes en kamers:

Boek een kamer in een van de twee villa’s van Les Villas Ville d’Hiver in het hart van de Winterstad (Ville d’hiver) van Arcachon. De villa’s zijn smaakvol gerenoveerd en ingericht en bieden een verblijf in een authentieke sfeer. Een van de villa’s, met uitzicht op het Bassin, werd pas in 2023 geopend. Het serviceaanbod omvat ook ontspannende massages.

Evasion Bassin in Cap Ferret biedt met de Villas d’Aurélie vijf vakantievilla’s aan tussen Lège en de Cap Ferret, die je het hele jaar door kunt huren. Ze zijn eenvoudig, knus en natuurlijk ingericht en echt ideaal om gezellig met familie of vrienden bij elkaar te zijn.

Camping de la Dune – Les Flots Bleus
Restaurant

Camping de la Dune – Les Flots Bleus (Foto: Aurélie Cordier)

Je reis naar het Bassin d’Arcachon

Met het vliegtuig: vliegveld Bordeaux-Mérignac

Met de trein: elke dag bereikbaar per TGV vanaf Paris Montparnasse, naar Biganos en Arcachon; vrijdag-zondag: Paris – Arcachon (2 uur 50 minuten), 1x dagelijks of met regionale treinen (TER) vanaf Bordeaux

Met de auto: vanaf Parijs over de A10 naar Bordeaux (5,5 uur), van daaruit minder dan een uur tot Arcachon.

Met de bus:

  • Dagelijkse ritten (buslijn 601): Gare de Bordeaux, Lanton, Andernos, Arès, Lège-Cap-Ferret
  • Dagelijkse ritten (buslijn 610): Belin-Béliet, Mios, Biganos, Audenge, Lanton, Andernos
  • Ritten in juli en augustus (buslijn 611): Lacanau Océan, Lège-Cap-Ferret

Met de fiets: het Bassin d’Arcachon is opgenomen in de fietsroute Vélodyssée.

Standplaatsen voor kampeerauto’s: https://www.calameo.com/read/000024421c626af3a4e03

Livebeelden van het Bassin d’Arcachon:

Ga voor meer informatie voor je volgende vakantie bij het Bassin d’Arcachon naar https://bassin-arcachon.com/de/ (Duits) of https://bassin-arcachon.com/en/ (Engels).

Titelfoto: Cabanes tchanquées (Foto: SIBA)