Leestijd: 8 minuten

Bienvenue in Mimizan, de ‘parel van de Côte d’Argent’ – een bijnaam die deze badplaats zeker verdient. Mimizan heeft ruim 10 kilometer aan mooie zandstranden, waaronder enkele langs de oevers van de rivier de Mimizan, waar ze mooi beschut zijn tegen de golven. Daar, maar vooral ook op de zeestranden Remember, la Garluche, Sud, du Courant en de l’Espécier kun je zandkastelen bouwen, surfen, bodyboarden, jetskiën, kiten, strandzeilen of gewoon heerlijk zonnebaden.

Op een steenworp afstand van Mimizan Plage ligt het schilderachtige Lac d’Aureilhan. Dit meer biedt rust en ongerepte natuur en een bewaakt strand, maar is ook een ideale omgeving om te vissen en te wandelen.

Een stukje verderop ligt het grootste aangelegde dennenbos van Europa, het Forêt des Landes de Gascogne, waar natuurliefhebbers tijdens wandel- en fietstochten de boslucht kunnen opsnuiven.

In Mimizan vindt iedereen ingrediënten voor een prachtige vakantie. Hier geven wij je enkele suggesties voor een perfecte dag in deze charmante vakantiebestemming.

Hoogtepunten in Mimizan

Zien: het Musée du Prieuré met zijn klokkentoren en een portaal met prachtig beeldhouwwerk, het restant van een belangrijk benedictijnerklooster uit de 12e eeuw; het openluchtmuseum Bouricos in Pontenx-les-Forges.

Proeven: de opgerolde cake Côte d’Argent, zandasperges Asperge des Sables des Landes.

Niet missen: een wandeling op de Promenade Fleurie, een tocht in een kano, kayak of Hawaïaanse pirogue (uitleggerkano) op het Lac d’Aureilhan.

De opgerolde 'Côte d'Argent'

De opgerolde cake ‘Côte d’Argent’ (Foto: OTI Mimizan)

Bouricos

Een uitstapje naar het verleden: Bouricos in Pontenx-les-Forges (Foto: OTI Mimizan)

Promenade Fleurie

Een wandeling langs een bloemenzee op de Promenade Fleurie (Foto: F. Makhlouf)

Je ochtend in Mimizan

Met 10 kilometer aan heerlijk zandstrand is Mimizan een van de bekendste badplaatsen in Les Landes.

Begin je dag bijvoorbeeld op het Plage de l’Espécier ten zuiden van Mimizan. Dit ongerepte strand bereik je met de auto over een bosweg. Parkeren kun je in de schaduw van de dennen, op een parkeerplaats direct bij het strand. Als je liever fietst, kun je er komen over een fietspad dat deel uitmaakt van de Vélodyssée.

Voor een sportief begin van de dag is waveski een echte aanrader. Bij deze avontuurlijke sport, een mengsel van surfen en kayakken, peddel je op een surfboard over de branding. Voor mensen met een handicap is er handi waveski, waarbij je op een tandem-board zit samen met een trainer.
Meer informatie: https://www.allwater.fr/

Een spannende kijk op de reddingswereld aan de kust krijg je bij Mimizan Sauvetage Côtier. Tijdens de reddingscursussen kun je hier meer leren over de oceaan en verschillende reddingstechnieken, zoals zwemmen, bodysurfen, adem inhouden, eerste hulp en rescueboard.

 

Plage de l'Espécier

Plage de l’Espécier (Foto: OTI Mimizan)

Waveski

Waveski (Foto: OTI Mimizan)

Je lunch in Mimizan

Op slechts 100 meter van het strand, in een van de oudste huizen in Mimizan Plage, ligt het restaurant L’Île de Malte. In het verzorgde, in Balinese stijl ingerichte interieur kun je heerlijk ontspannen of gezellig tafelen met anderen. Naast het binnengedeelte is er ook nog een overdekt terras. https://restaurant-iledemalte.com/

In het kleine, gezellige restaurant Ô Courant heb je prachtig uitzicht op de oceaan en de riviermonding. De menukaart volgt de seizoenen. http://www.restaurant-ocourant.com

Le Mareeba ligt in een aangename schaduw in een kleine voetgangerszone. Dit is een leuke plek voor een brunch, een salade tussendoor of een zoetigheid tussen lunch en diner. https://le-mareeba-mimizan.eatbu.com/?lang=nl

Lunch in Mimizan

Lunch aan het Plage de l’Espécier (Foto: F. Makhlouf) 

Rivier Mimizan

De rivier Mimizan (Foto: OTI Mimizan)

Je middag in Mimizan

Mimizan biedt vele mogelijkheden om je middag in de natuur door te brengen. Wat dacht je van watersport op het 340 hectare grote Lac d’Aureilhan? Suppen, Hawaïaanse pirogue, waterfiets, bootje met elektromotor, kano… je kunt je op allerlei manieren over het water (laten) voortbewegen!
Meer informatie: https://www.mimizan-tourisme.com/en/discover/lake.html 

Tchanquaroue Nomad-e – dit is de naam van een milieuvriendelijk voertuig dat in Mimizan is ontworpen en ook alleen hier te vinden is. De Tchanquaroue Nomad-e is een kruising tussen een fiets en een step, die met veel liefde en handwerk wordt gebouwd. Dankzij de grote, brede wielen is hij zeer stabiel, zodat iedereen vanaf 12 jaar er mee kan rijden. Met de Tchanquaroue ontdek je gemakkelijk de mooiste hoekjes van de regio.
Meer informatie: https://nomad-e.fr/

Of misschien lijkt een partijtje Disc Golf je wat? Hier sla je niet met golfclubs een balletje in een gat, maar werp je een frisbee in een mandje. Net als bij golf moet je een parcours van 9 tot 18 ‘holes’ afleggen in zo weinig mogelijk worpen. Vanaf eind mei organiseert de Franse frisbeebond elke zondag toernooien, waaraan iedereen kan deelnemen.
Meer informatie: https://discgolfmimizan.fr/

Uitleggerkano

Een bijzondere ervaring: met een Hawaïaanse uitleggerkano over het Lac d’Aureilhan varen. (Foto: OTI Mimizan)

Tchanquaroue

Dit vind je alleen in Mimizan: eropuit met de Tchanquaroue (Foto: OTI Mimizan)

Shoppen en kunstnijverheid in Mimizan

 

Als je een lekker souvenir uit Mimizan zoekt, probeer dan de honingspecialiteiten van de imkerij Les Ruchers du Bor. In Pontenx-les-Forges kunnen jong en oud op leuke en speelse wijze kennis maken met de wereld van de bij en de diverse soorten honing uit Les Landes. Sommige daarvan zijn onderscheiden bij het Concours Général Agricole in Paris en het Concours des Saveurs de Nouvelle-Aquitaine.
Meer informatie: https://www.ruchersduborn.fr/

Grafisch kunstenaar en illustratrice Hélène Broustey biedt in haar boetiek Ideon Création in Mimizan Plage handgemaakte papierwaren, decoratie-artikelen, kaarsen en kleding aan van eigen ontwerp. Alles in het kader van plaatselijke en verantwoorde productie.
Meer informatie: https://ideon-creation.fr/

Schalen op een schap in Pornic.

L’Alternative Surf Shop (Foto: OTI Mimizan)

Je avond in Mimizan

Diner met uitzicht op zee: als je wilt dineren in het populaire strandrestaurant A Noste, is het aan te raden om tijdig een tafel te reserveren. Dat biedt de beste kans om onder genot van cocktails, burgers, pizza’s of tapas te genieten van de unieke zonsondergangen aan de Atlantische Oceaan. Dagelijks geopend van 10 tot 22 uur.

In de Brasserie du Born kan je gezellig eten, maar ook genieten van de rock-, jazz- en countryconcerten die hier plaatsvinden.

Het Garden Center is een podium voor bands uit de regio en stand-up-comedians, met daarnaast ook nog karaoke-avonden, girls’ nights en nog veel meer.

Sluit je avond af in Pili Pili, een muziek- en cocktailbar, die al twintig jaar een van de instituten in Mimizan-Plage is en waar ook dj’s optreden. Probeer hier ook de mojito’s, de specialiteit van het huis.                                                                                                       

Zonsondergang Mimizan

Sonnenuntergang in Mimizan (Foto: OTI Mimizan)

Je overnachting in Mimizan: een selectie van accommodaties

De Camping Marina-Landes ligt vlak bij een fietspad. Met de fiets ben je in 5 minuten op het strand en in het centrum van de badplaats. Op deze gezinsvriendelijke camping vind je verschillende accomodaties. Een aanrader is de lodge Canopée, gebouwd op een open plek in het bos.

In het Hôtel Single Fin in Mimizan Plage komen vintage en modern samen. Geniet hier van het fantastische uitzicht op de rivier Mimizan en de zonsondergang aan de Atlantische Oceaan.

Jardins de Mimizan in Mimizan-Bourg – de naam van deze accommodatie verraad al wat je hier kan verwachten. Vlak bij het centrum van Mimizan vind je hier een omgeving vol bloemen, struiken en liefdevol gekozen decoratie en naast een beek, waarin je er even heerlijk tussenuit bent. Fietsers zijn van harte welkom, getuigt het keurmerk Accueil Vélo dat de accommodatie draagt. Een leuk weetje: de nieuwe eigenaren Cécile en haar man raakten verliefd op deze kamers toen ze zelf een fietstocht maakten op de Vélodyssée!

Camping Marina

Camping Marina (Foto: F. Makhlouf)

Je reis naar Mimizan: met de trein, de auto of het vliegtuig

Met het vliegtuig:
Vliegveld Bordeaux-Mérignac (op 120 km afstand); vervolgens met de shuttlebus naar het SNCF-station Bordeaux Saint-Jean.

Vliegveld Biarritz Parme (op 120 km afstand)

Met de trein:

Station Labouheyre (op 27 km afstand): treinen vanuit Bordeaux, Bayonne, Mont de Marsan. Van daar rijden bussen naar Mimizan (van september tot juli op maandag t/m vrijdag, van juli tot en met augustus elke dag).

Station Bordeaux Saint-Jean (op 120 km afstand): treinen vanuit Lyon, Paris, Nantes, Angoulême, Toulouse.

Met de auto:

Bijvoorbeeld vanuit Bordeaux 120 km over de A63, afrit 16 Labouheyre, dan over de D626.

Je kunt overal in Mimizan gratis parkeren.

Oplaadpalen voor elektrische voertuigen: in Mimizan-Bourg (rue du Jardin Public) en in Mimizan Plage, tegenover het Office de Tourisme

Standplaatsen voor kampeerauto’s:

Camping-car Park
Route des Plages Perdues
40200 Mimizan

Meer informatie voor je volgende vakantie in Mimizan vind je op mimizan-tourisme.com/de in het Duits en op mimizan.tourisme.com/en in het Engels.

Titelfoto: Mimizan (Foto: F. Makhlouf)