Charente-Maritime
en Gironde

Steden en eilanden, wijnbouw, de oceaan … De departementen Charente-Maritime en Gironde met hun unieke bezienswaardigheden en recreatieve mogelijkheden wachten om door jou ontdekt te worden!

Charente-Maritime
en Gironde

Steden en eilanden, wijnbouw, de oceaan … De departementen Charente-Maritime en Gironde met hun unieke bezienswaardigheden en recreatieve mogelijkheden wachten om door jou ontdekt te worden!

Zee, steden, eilanden en wijnbouwgebieden

 

In de departementen Charente-Maritime en Gironde vind je unieke badplaatsen, steden en recreatieve voorzieningen voor een geslaagde vakantie met het hele gezin! Van La Rochelle tot Arcachon heb je de keuze uit een verscheidenheid aan activiteiten, bezienswaardigheden en stranden om te ontspannen en tot rust te komen. Ontdek de culturele diversiteit van La Rochelle of Bordeaux in je eigen tempo. Een trotse getuige uit het verleden is het fregat Hermione. Geniet van je vrije dagen op de eilanden Ré of Oléron en ontspan in hippe en chique badplaatsen aan de oceaan te midden van fascinerende, natuurlijke landschappen. Hoog op de Dune du Pilat wacht je een adembenemend uitzicht. En vergeet niet om enkele wijnen te gaan proeven in de wereldberoemde gebieden van de Médoc.

La Rochelle © S. Nadouce

La Rochelle

Ooggetuige van de middeleeuwen

De stad La Rochelle betovert met haar Franse manier van leven, met de promenades die het land scheiden van de zee, met haar gastronomische restaurants en de feestelijke en gezellige sfeer. La Rochelle, met haar oude haven en torens, is een bestemming aan de Atlantische kust die je niet mag missen. Bijzonder bezienswaardig: het aquarium van La Rochelle. In drie miljoen liter zeewater leven maar liefst 12.000 zeedieren – van zachte kwallen tot fascinerende haaien!

Goed om te weten: binnen 20 kilometer van Rochelle liggen de eilanden Ré, Oléron, Aix en Madame evenals de steden Rochefort en Royan.

Meer informatie:  www.holidays-la-rochelle.co.uk/

Venelle Île de Ré © S. Roussillon

Île de Ré

Je hoeft de brug maar over te steken en je bevindt je op het Île de Ré!

Slechts één brug scheidt La Rochelle van het Île de Ré. Het eiland combineert ontspanning met de Franse levensstijl en is goed te verkennen op de fiets, over 100 km aan fietspaden: denk daarbij aan 10 charmante dorpjes zoals Ars-en-Ré en La Flotte, die tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoren, grote stranden in het zuiden en havens in het noorden. En niet te vergeten wijngaarden, bossen, natuurreservaten en zoutpannen.

Meer informatie:  https://www.holidays-iledere.co.uk/

Hermione © G. Martin

Rochefort

In 1666 besloot de Zonnekoning de grootste marinebasis van het koninkrijk in Rochefort te vestigen. De marinebasis van Rochefort, ook wel het ‘Versailles aan zee’ genoemd, bevindt zich in een bocht van de Charente. Het is een echte openluchtfabriek, die zich uitstrekt van Tonnay Charente tot aan de eilanden Aix en Fort Boyard. In dit vertrekpunt van talloze maritieme expedities zagen meer dan 550 schepen het daglicht, zoals de Hermione, het fregat van La Fayette. Dit 66 meter lange schip is een nauwgezette reconstructie van het origineel en vaart sinds 1994 over alle wereldzeeën. Ontdek de thuishaven van dit schip in Rochefort.

Meer informatie: www.rochefort-ocean.com/en

Cabanes Oleron © S. Nadouce

Île d’Oléron

Het grootste Franse eiland in de Atlantische Oceaan

Île d’Oléron is het grootste Franse eiland in de Atlantische Oceaan, dat je vanuit Marennes bereikt via een brug. Hier worden de internationaal hooggewaardeerde oesters van het Bassin de Marennes-Oléron gekweekt in het grootste oesterbekken van Europa. Deze industrie heeft het landschap van dit eiland gevormd met kenmerkende bekkens en zoutpannen. Het Île d’Oléron biedt zijn bezoekers daarnaast prachtige zandstranden, waarvan sommige met uitzicht op het beroemde Fort Boyard. Bovendien zijn er veel vissershavens, zoals La Cotinière.

Meer informatie:  https://www.oleroneiland.nl/

Front de mer Royan © S. Laval

Royan

Een historische badplaats

Tussen de Côte Sauvage en de monding van de Gironde ligt de stad Royan.
Deze historische badplaats bezit een unieke mix van bouwstijlen met een combinatie van belle-époquevilla’s en belangrijke voorbeelden van naoorlogse architectuur. De hele kust in de omgeving van Royan nodigt uit tot tal van excursies te voet of met de fiets en biedt talrijke watersportactiviteiten. Of breng eens een bezoek aan de verrassende Zoo de la Palmyre, in het hart van een 18 hectare groot dennenbos aan zee.

Meer informatie:  www.royanatlantique.fr

Cordouan Leuchtturm © Jean Marc Losey

Médoc Atlantique

Tussen de Atlantische Oceaan en de Gironde

Naast de strandvakanties, een oceaan met golven die geweldig zijn om te surfen en rustige meren die uitnodigen tot windsurfen, vind je in de Médoc-Atlantique natuur van een schilderachtige schoonheid. De enorme zandstranden langs de Atlantische Oceaan van Soulac tot Lacanau en de kleine charmante haventjes zoals Port de Goulée aan de monding van de Gironde, het grootste estuarium van Europa, trekken vele enthousiaste bezoekers. Aan het einde van de dag lokt een fietstochtje over de fietsroute door de pijnbossen of een yogales op het zoetwatermeer van Hourtin-Carcans, en kom je volledig tot rust bij de romantische aanblik van de zonsondergang.

Deze hoogtepunten mis je alleen als je je liever laat verleiden door een diner in de haven van Saint-Vivien met vers gegrilde gamba’s, of een droge rode wijn wilt proeven in de Cave Saint Roch in Queyrac.

Goed om te weten: het noordelijkste puntje van de Médoc tussen de oceaan en de rivier is een bestemming op zich, waar je de golven heel makkelijk afwisselt met wijn proeven. Het is 65 kilometer van Soulac naar Lacanau en 30 kilometer van Hourtin naar Port de Goulée.

Meer informatie:  https://www.medoc-atlantique.co.uk/

© Bordeaux

Bordeaux

Hoofdstad van Nouvelle-Aquitaine

De Lonely Planet 2017 adviseert met nadruk om Bordeaux te bezoeken, de hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine die wereldberoemd is om zijn wijn. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Opvallend is vooral de opmerkelijke architectuur uit de 18e eeuw. Er zijn 350 monumentale gebouwen opgenomen op de Werelderfgoedlijst, aangevuld met bouwwerken die een onderdeel vormen van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Bordeaux biedt een sfeervolle mix van levendigheid, rust en ontspanning.

Leuk voor kinderen: de waterspiegel op het Beursplein en de boulevard.

Excursietip: van Bordeaux aan de Atlantische Oceaan tot aan de Dune du Pilat of tot in de wijnstreek is het slechts zo’n 50 km rijden.

Meer informatie:  https://www.bordeaux-tourism.co.uk

© A. Beguerie

Ontdek de wijngaarden van Bordeaux

Wijnen van de hoogste kwaliteit

Het wijnbouwgebied Bordeaux kent meer dan 60 beschermde oorsprongsbenamingen voor talloze kwaliteitswijnen: Saint-Émilion, Pomerol, Médoc, Saint-Estèphe, Sauternes en Pessac-Léognan zijn enkele van de meest bekende. Het in juni 2016 geopende Cité du Vin is een grote aanwinst voor de stad en voor de regio Bordeaux. In zijn moderne architectuur combineert het op unieke wijze de knowhow rondom de wijnbouw met de duizenden jaren oude geschiedenis van de wijn. Elke dag kun je hier terecht voor rondleidingen die het toerismebureau van Bordeaux organiseert naar de wijnstreek en naar het kasteel.

Meer informatie:  https://www.bordeauxwinetrip.com

© Camping La Grigne

Médoc Plein Sud

Niet ver van Bordeaux, dicht bij de zee

Bij het kruispunt van de Vélodyssée en van het fietspad in de richting van het dorp Le Porge, op slechts 45 kilometer van Bordeaux, ligt Le Porge Océan. Langs het 14 kilometer lange zandstrand zijn er twee bewaakte stranden: het textielstrand Le Gressier op camping La Grigne en het naaktstrand bij naturistencentrum La Jenny, het enige naturistencentrum in Europa met een golfbaan. Natuurliefhebbers vinden hier alles wat ze zoeken. Naast het 32 kilometer lange netwerk van bewegwijzerde wandel-, ruiter- en fietspaden, is het klimbos een ander hoogtepunt. Dit nodigt dappere klimmers zelfs uit om door de toppen van de pijnbomen te vliegen. Een uitstapje naar het stuifduin Dune du Pilat bij Arcachon is ook zeker de moeite waard!

Meer informatie:  www.medocpleinsud.com

Dune du Pilat © SIBA

Het Bassin d’Arcachon en de Dune du Pilat

De hoogste duin van Europa

De badplaats Arcachon kenmerkt zich door de tijdloze charme en extravagante magie van de belle-époquearchitectuur. Arcachon staat bekend om de helende eigenschappen van het water en zijn wereldberoemde oesters. Het Bassin nodigt je uit tot een unieke manier van leven. Een onvergetelijke excursie: beklim het tot ‘Grand Site’ (belangrijk erfgoed) verkozen stuifduin Dune du Pilat. Deze 107 m hoge zandberg is de hoogste duin van Europa. Vanaf de top heb je een uniek panoramisch uitzicht op het dennenbos landinwaarts en op de oceaan.

Meer informatie:
www.bassin-arcachon.com/willkommen-in-der-bucht/

Nog meer bestemmingen …

 Les Landes en de Pyrénées- 
 Atlantique 

 Loire-Atlantique
 en de Vendée